zZz – Running With The Beast

zzz-running_with_the_beast.jpgDe coolste rock ‘n’ roll-mama van Nederland is de moeder van zZz-drummer en zanger Björn Ottenheim. Ze danste vol enthousiasme tijdens een zZz-concert in de inmiddels wijlen Arnhemse Goudvishal waar na afloop van het optreden mama door Björn werd uitgezwaaid. Dit was echt zo lief en zo in tegenspraak met het ruige imago waarmee de band op het podium en in de media naar voren proberen te komen. Geweldig. De coolste rock ‘n’ roll-familie van Nederland is in ieder geval niet mijn familie die de nieuwe zZz-cd Running With The Beast tijdens een familieweekend kraakten. Schande! De voorganger Sound Of zZz vond ik zelf trouwens ook maar half geslaagd, wat vooral met de productie te maken had. zZz was tot nu toe voor mij vooral een band die je op het podium aan het werk gezien moest hebben. Al zijn hun optredens in mijn ogen een kwestie van alles of niets. De vraag was welke richting het duo op zou gaan: zouden de nummers ruiger of dansbaarder worden of zou het meer van hetzelfde zijn? Bij de eerste twee nummers “Lover” en de al eerder verschenen single “Grip” zou je het laatste denken. Ze kennen het typische opzwepende zZz-geluid waarop het orgeltje van Daan Schinkel weer danig tekeer gaat. Muziek waar mama Björn vast weer haar dansje op kan doen en waar niets mis mee is, behalve dat het voor zZz-begrippen niet verrassend is. Maar schijn bedriegt, want de danslijn wordt in “Spoil the Party” nog even doorgetrokken naar de New Order-hoek waarna de band de lijn stuk trekt met het op krautrock geïnspireerde “Sign Of Love”. Lijnen worden hierna vaker stuk getrokken, zoals in het vuige titelnummer “Running With The Beast” of in het erg grappige “Loverboy” waar Björn even Mika lijkt te zijn. In de laatste drie tracks daalt een Joy Division-mist over het zZz-landschap neer. Weer een nieuwe kant van een band die op zijn zZz’s blijft verrassen.


mij=Excelsior / V2

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven