Amanda Palmer

Ik ben vast niet alleen, wanneer ik zeg dat ik Amanda Palmer een beetje gek en eng vind. Ten tijde van The Dresden Dolls speelde ze met haar benen wijd keyboard en met ongeschoren oksels gingen haar armen de lucht in. Tussen de nummers door spuugt ze regelmatig op de grond en brengt een betere rockshow dan haar mannelijke collega’s. Of ik een interview met haar wil doen in de Melkweg? Uhm…
Amanda Palmer
Wanneer ik backstage kom is alle angst gelukkig weg, haar been blijkt gebroken en zit in het gips. “Die ren ik er makkelijk uit, wanneer ze gek doet” concludeer ik. De 32-jarige vindt het allemaal geen groot probleem “Ik ben aangereden en loop hierdoor met één been in het gips. Het uitstellen van de tour was geen optie, ik heb erg veel doorzettingsvermogen. Gewoon even doorbijten en doen alsof je geen last hebt. Gelukkig zit ik veel achter de piano vanavond en wanneer ik verplaatst moet worden, dan tillen ze me gewoon even op.” Met “ze” verwijst ze naar de vele acteurs die op het podium staan. “Ik heb geen band mee op het podium, maar een groot aantal acteurs. Die zullen gaan dansen en een voorstelling geven tijdens de nummers. Het is iets wat je vooral moet meemaken en ik niet echt kan uitleggen.”


mij=Interview: Marz667. Foto's: Dennis
No, Virginia…
Wat opvalt is dat ze dit jaar naast haar solodebuut, tevens een nieuwe plaat van The Dresden Dolls heeft uitgebracht. “Wellicht dat het elkaar in de weg zit qua verkoop, maar ik moest het album gewoon kwijt. De platenmaatschappij vond het trouwens maar niks, maar ik was bang dat het anders zou blijven liggen. Het verhaal moest voor mij definitief afgesloten worden, dan pas kon ik verder gaan met m'n solowerk.” Hoewel dit erg negatief klinkt, is er zeker geen ruzie tussen haar en drummer Brian Viglione. “Na acht jaar samen muziek gemaakt te hebben, wilden we gewoon onze horizon gaan verbreden. Brian is momenteel aan het drummen met The WORLD/INFERNO Friendship Society – wat je trouwens echt eens moet gaan checken, want het is erg leuk.”
Amanda Palmer
Maar is dit dan het definitieve einde? “Dat vind ik erg moeilijk om te zeggen, maar ik ben momenteel wel erg enthousiast over m'n solowerk. Dit is iets wat ik eigenlijk wel een jaar of vijf zou willen gaan doen.” Helaas zonder de steun van de platenmaatschappij. Nogmaals haalt ze flink uit. “Het gaat gewoon niet zoals ik wil. Ze geven me nauwelijks aandacht qua promotie, bijna nergens heb ik interviews gepland staan. Jij bent één van de weinigen, en begrijp me niet verkeerd. Ik vind het juist erg leuk om te doen.” De zangeres heeft zelf besloten om afstand te gaan nemen van Roadrunner Records. “Binnenkort ga ik een fotoboek uitbrengen, maar dat zal ik in eigen beheer doen. Dan kan ik zelf alles regelen. Eigenlijk had ik gewild dat het fotoboek deel zou hebben uitgemaakt van het cd-boekje, maar daar werd ik erg in beperkt.”
2009
“Heel 2009 ben ik eigenlijk nog bezig met touren. Ja, ik ga zeker ook festivals doen en natuurlijk ook in Europa. Er is nog niks ondertekend, maar verwacht me op festivals waar ik eerder stond met The Dresden Dolls. Denk aan Pinkpop, Lowlands, Pukkelpop, Glastonbury en dergelijke” aldus de zangeres. Haar festivaloptredens zullen tevens heel anders worden qua opbouw. “Het podium is natuurlijk een stuk groter, dus ik zal een grote band mee gaan nemen en veel losse dingen waarop ik lekker kan gaan slaan.”
Amanda Palmer
Of ze ooit de kruiwagen van The Dresden Dolls kan laten vallen is momenteel niet helemaal duidelijk – maar wel een verwachting. Dit spreekt ze zelf uit, “natuurlijk, vandaag zijn het met name mensen die fan zijn van het eerdere werk. Ik hoop echter dat ik ze vanavond ook solo kan overtuigen, dat ze de volgende keer nieuwe mensen meenemen. Ben ervan overtuigd dat het uiteindelijk nieuwe fans zal opleveren.”
Was je 27 oktober in Tivoli, 28 oktober in de Melkweg of 29 oktober in de 013? Dan weet je eigenlijk al dat de zangeres, pianiste en composer van het punk-/cabaretduo The Dresden Dolls, het solo met gemak aan kan. Wellicht met dank aan het duwtje van Ben Folds (producer en muzikant) of de leden van Estradasphere (de dansgroep/band), maar ze maakt zichzelf onsterfelijk. Vanavond en waarschijnlijk ook op de zomerfestivals in 2009!

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven