Charles Aznavour / Salvatore Adamo

Charles Aznavour - DuosHet duettenalbum is, samen met het dubbele livealbum en de coverplaat, een teken van artistieke stilstand. Stijlfiguren die te vaak zijn gebruikt, of beter nog: misbruikt. Hoe ernstig dat kan uitpakken blijkt op Duos, van ‘de beste zanger ooit’, aldus Matthijs van Nieuwkerk. Die zijn wekelijkse column in de Vara Gids over Aznavour eigenlijk uit protest zou moeten staken, aangezien Matthijs’ objet d’amour een dikke stinkende drol op zijn eigen reputatie heeft gedraaid. De hoestekening, waar Charles ineens lijkt op Rod Stewart na een halfzijdige verlamming, is al een slecht voorteken. Dat Celine Dion en Josh Groban, twee misthoorns die door miljoenen mensen worden verward met zangers, erop meedoen is een regelrechte afrader. Duos is de audiovariant op een wortelkanaalbehandeling, ook met dank aan Laura Pausini, Elton John en Julio Iglesias. Het idee voor dit misbaksel komt van Levon Sayan, de manager van Aznavour, die hiervoor gevierendeeld zou moeten worden. En dan ben ik nog in een milde bui.
Salvatore Adamo - Le bal des gens bien Hoe het ook kan, bewijst Salvatore Adamo. Een generatiegenoot van Aznavour, die voor zijn Le Bal Des Gens Bien geen krijsende heksen of galmbakken vroeg, maar jonge helden. Julien Doré bijvoorbeeld, een tv-talentenjachtwinnaar die dit jaar liet horen ook echt wat te kunnen. Of Thomas Dutronc, de zoon van Françoise Hardy en Jacques Dutronc, die alle juiste genen van zijn ouders meekreeg. Zuchtmeisjes in overvloed op deze plaat: Loane, Jeanne Cherhal, Olivia Ruiz, Adrienne Pauly. Het repertoire is stevig afgestoft, er is hoorbaar respect van de jonge garde maar Adamo heeft het zichzelf duidelijk niet te makkelijk gemaakt. Het beste bewijs dat een duettenplaat dankzij de som der delen méér kan zijn dan opgewarmde kliekjes, is Tombe La Neige. Een kapotgedraaide klassieker die hier ineens, met hulp van Laurent Voulzy, van een droogbloemenboeket in een frisse, bloemrijke weide wordt omgetoverd. Vlak vóór het vierendelen zou Sayan deze plaat nog even keihard om de oren moeten krijgen.


mij=EMI & Polydor

18 Comments

 1. Eric

  En? Lucht dit op?
  Waarom moet op deze manier, volstrekt respectloos een produkt de grond in geboord worden. Dat kan ook anders. Gelukkig begrijpt Charles en zijn duetpartners geen Nederlands, ik schaam me voor deze tekst.

 2. George

  Haha, die Eric. Een recensent mag weer eens geen kritiek hebben, zijn fandom veroorzaakt een rode waas voor zijn ogen en hij moest, MOEST, echt even reageren.
  Schaam je, Eric.

 3. ‘maar Adamo het zichzelf duidelijk niet te makkelijk gemaakt’, daar moet natuurlijk nog het woordje ‘heeft’ bij (heeft het zichzelf etc)
  en natuurlijk heet Laura Pausini, niet Pausine.
  dat krijg je met een rood waas.

 4. Eric

  Een recensent mag wel een mening hebben, het is maar hoe je het verwoordt. Woorden als “stinkende drol” zijn helemaal niet nodig. Op een obhjectieve manier je mening geven en daarbij wel iedereen in zijn waarde laten is een kunst, en die zie ik hier niet terug. Alleen ordinair taalgebruik.

 5. Als Charles onbeleefd is naar mij als luisteraar, ben ik onbeleefd terug. Een objectieve recensie zoals Eric ‘m graag zou zien ziet er als volgt uit:
  Charles Aznavour – Duos (EMI)
  Charles Aznavour heeft een nieuwe cd gemaakt. Of eigenlijk twee, want Duos is een dubbel-cd. Daarop zingt hij 28 liedjes, in het Frans en in het Engels, met collega’s als Laura Pausini, Julio Iglesias en Celine Dion. Op de voorkant van de cd staat een tekening. Er zijn mensen die ‘m heel mooi gaan vinden. Er zijn mensen die deze cd niet mooi vinden. En er zijn mensen die dit album maar zozolala zullen vinden. Zij hebben allemaal gelijk, want het is hun mening.

 6. Magda

  Ik heb geen mening over de cd’s van Aznavour omdat ik ze niet gehoord heb, maar uiteraard wil ik je heel erg bedanken voor je woorden over de cd van Salvatore. Overigens wil mijn dochter je complimenteren met je schrijfstijl!

 7. Dit vindt ik een hele slechte manier van een recensie schrijven…
  Laat iedereen zijn of haar eigen mening vormen over de nieuwe cd van Charles Aznavour.
  En laat een ieder in zijn of haar waarde!
  Kraak niet meteen zangers en zangeressen af want zingen kunnen ze! Dat je er niet van houdt is wat anders .
  Sorry Matthijs van Nieuwkerk maar je slaat hiermee helemaal de plank mis en dat is nog maar eens zacht uitgedrukt!
  ***ELSEPELS***

 8. simoens

  alvatore adamo,isde enige europese artiest die alle genres en generaties met sucesoverleeft,sommige denken er andersover onterecht,ik volgde salvatore en nog sedert jaren,was 2 jaar terug in canada voor paar concetten,deze man isuniek,heel wat beter dan de huidige shit men hoort op de radio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top