Foo Fighters – Live At Wembley Stadium (dvd)

Foo Fighters - Live At Wembley Stadium (dvd)De laatste jaren was ik niet zo heel blij meer met Foo Fighters. Op hun studio-albums staan steeds weer een paar heerlijke songs, maar lijken ze zich toch een hoek ingeverfd te hebben waar ze niet meer uit kunnen komen. Toen ze een live-album uitbrachten, was dat het semi-akoestische Skin And Bones, waar het gebrek aan rauwe Foo Fighters-energie maakte dat ik het album na het schrijven van de recensie nooit meer heb gedraaid. Ik begon dus met enige terughoudendheid aan het bekijken van deze dvd. Dat duurde maar twee nummers, want Grohl en consorten vliegen er bij dit concert voor 86.000 mensen vol in. De opbouw is dan ook zoals ‘ie hoort te zijn: eerst een stel up-tempo beukers, dan wat akoestisch werk, vervolgens weer energieker werk en bijna achteraan twee Led Zeppelin-klassiekers met Jimmy Page en John Paul Jones op het podium, “Rock And Roll” met Grohl als drummer en Hawkins als zanger en “Ramble On” in de gebruikelijke opstelling. Die twee songs laten overigens wel zien dat Foo Fighters eigenlijk een tweemansband is van Grohl met drummer Taylor Hawkins, want voor het gedeelte met Page en Jones verdwijnt de rest van de band van het podium. Een forse band trouwens, met naast de twee overige “vaste” bandleden ook nog gitarist Pat Smear – in de begindagen ook vast bandlid -, een celliste/violiste, een toetsenist en een percussionist. De laatste drie worden weliswaar uitgebreid voorgesteld, maar vallen regelmatig weg in de rest van het geluid. Klein minpuntje: drie gitaristen is hier net te veel. De muur van geluid gaat zo nu en dan ten koste van de scherpte, zo lijkt het. Dat valt des te meer op als het gedeelte met Page – met slechts één gitaar – die scherpte wel heeft. Niettemin knalt de energie en het enorme plezier je beeldscherm uit bij deze dvd. Dit is Foo Fighters zoals Foo Fighters hoort te zijn. Als ik zie hoe Grohl hier het complete Wembley Stadium bespeelt, zou ik niet weten waarom hij dat niet gewoon nóg twintig jaar zou kunnen doen.


mij=RCA / Sony

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top