Martin Orford – The Old Road

Martin Orford - The Old RoadTjemig, als ik het goed begrijp, dan is Martin Orford één van de eerste muzikanten van de oude stempel die de pijp aan Maarten geeft vanwege Internet. Zijn ‘No Thanks To’ op de laatste pagina van het boekje bij zijn nieuwe, tweede solo-cd laat er weinig twijfel over bestaan. Het zo maar verspreiden van zijn (en andermans) muziek via internet is hij spuugzat. Maar ook big business, verdere globalisering en de multiculturele samenleving kunnen hem gestolen worden. Als hij zijn ogen dicht doet, dan ziet hij zijn Engeland voor zich: gezellige cricketpartijen in dorpen, idyllische pubs en zelfs stoomtreinen. Het verklaart gelijk de titel van deze plaat: The Old Road. Het is een heerlijke hommage aan progressieve rock in de breedste zin van het woord. Met natuurlijk wel een dikke focus op wat Orford in het verleden deed met Jadis en vooral IQ. Met behulp van onder andere klasbakken als Nick d’Virgilio en Dave Meros (beiden Spock’s Beard), John Wetton (solo en Asia) en John Mitchell (Arena, It Bites, Frost*) laat Orford nog maar eens een keer horen hoe jammer het zou zijn als hij inderdaad de muziek de rug toe zou keren. Zelf bespeelt Orford natuurlijk als altijd de toetsen, maar waagt zich ook niet onbekwaam aan wat leadzang. In vergelijking tot IQ trekt hij op The Old Road af en toe wel wat steviger van leer dan deze band de laatste jaren deed, maar dat jasje pas Orford en de zijnen als gegoten. Zijn agressieve start maakt “The Time And The Season”, waarin John Wetton overigens zingt, zelfs tot een van de prettigste symfotracks die ik hoorde dit jaar.


mij=GEP / Bertus

14 Comments

 1. Prikkie

  Ik las laatst tot mijn verbazing dat ook de mannen van Spock’s Beard niet kunnen rondkomen van de muziek. Als je jaren bezig bent en je moet er steeds meer op toeleggen, kan ik me voorstellen dat je op een gegeven moment ophoudt er zoveel energie in te steken. Niet voor de pegels, gewoon menselijk.

 2. Ludo

  heh er zijn wereldwijd 1000000000 liefhebbers die muziekmaken en er constant op toeleggen, eerst lang sparen en dan een nieuw gitaarpedaaltje kopen van 5000 euro.
  Hij moet muziek maken omdat ie er plezier heeft, optreden omdat ie er plezier heeft, en over ‘t algemeen: genieten als mensen het horen en waarderen. Of ze dat dan gedownload hebben of gekocht.
  als ie er geen zin meer heeft en er mee kapt omdat mensen muziek tegenwoordig alleen nog gratis binnenhalen (omdat ‘t nu eenmaal kan) dan klinkt dat voor mij als een hele dikke smoes. (en een midlife-crisisje)

 3. nietvandezetijd

  hee ludo
  dus jij wil er wel van genieten maar als de pet rond gaat spuug je er in en kankert op kunstenaars die niet integer zijn omdat ze er iets voor vragen ? en dan ook nog mekkeren over “heilig vuur”..getver.
  enjoy the music…pay the piper.

 4. Ludo

  dit is zo’n discussie die altijd in rondjes draait.
  ik betaal zelf best als ik ‘n cd mooi vind, maar de gratis muziek bevechten is bijzonder Don Quichotiaans, de entertainment-industrie zal een ander manier van geld verdienen moeten verzinnen. Tuurlijk er zijn wel wat oplossingen te verzinnen als belastingheffingen op internetabo’s, of weetikwat.
  mijn enige punt is dat ik er niks van geloof als de man om deze reden er een punt achter zet.
  Orford baalt zo erg dat ie iedereen muziek maar jat dat hij er geen zin meer in heeft, maar er komen nog wel mensen naar concerten (geeft ie die? kan ie daar dan niet geld mee verdienen? stopt ie daar ook mee? en waarom dan? ze komen daar toch niet gratis naar binnen?)

 5. Ludo

  “mijn enige punt is dat ik er niks van geloof als de man om deze reden er een punt achter zet.”
  kijk maar waar ie allemaal nog meer een hekel aan heeft:
  “big business, verdere globalisering en de multiculturele samenleving ”
  die laatste 2 zijn al evenmin tegen te houden als het gratis verspreiden van muziek.
  en big business is als we het even alleen op de muziekindustrie betrekken DE reden dat de hele cd-verkoop is ingestort. Jarenlang een zo hoog mogelijke prijs vragen en dan weer een nieuw formaat lanceren om daar weer de uiterste marges te vragen.

 6. Prikkie

  Lijden voor de kunst is leuk als je 22 bent, maar als je al een tijd bezig bent, nog steeds geen cent pensioen hebt opgebouwd en er steeds meer op moet toeleggen als je een cd uitbrengt kan ik me voorstellen dat je prioriteiten anders komen te liggen. Waarschijnlijk gaat ie dan lekker in een oefenruimte zitten jammen, maar zijn werk is wel verloren voor de liefhebbers.
  Gemakshalve zeggen dat gratis muziek niet weg te denken is en dat gebruiken als excuus om er niet voor te betalen vind ik eerlijk gezegd erg zwak. Platenmaatschappijen gedragen zich als hufters, maar dat de artiest er iets voor krijgt vind ik niet meer dan redelijk.

 7. Ludo

  de beste man hoeft niet te lijden van mij hoor. Wie weet zou de overheid weer zo gul als vroeger subsidies moeten gaan verstrekken aan kunstenaar, dat doen ze tenslotte ook aan sporters.
  en het IS ook niet zo raar als zijn prioriteiten anders gaan liggen, maar dan maakt ie in z’n vrije uurtjes maar fijn muziek, en dan is dat af, en zou ie ‘t bijvoorbeeld gratis ter download aan kunnen bieden + een echte cd voor de liefhebbers, allemaal zonder tussenkomst van een label. Zoiets zal toch wel de manier worden, en ‘r echt op verdienen zul je dan niet (of je moet wereldtoernees doen en zelfs dan misschien nog niet)
  Orford is gewoon een conservatief, hij wil dat het volgens old school manier gaat, zoals de rocksterren vroeger, en als dat niet meer blijkt te kunnen stopt hij er jammerend mee. Dat is hilarisch/sneu/zijn eigen probleem.

 8. Joyce

  Nou, Martin Orford kennende heeft hij er al jaren op toegelegd hoor. Jadis was in de symfoscene weliswaar een bekende band, net als IQ, maar een modaal salaris zal hij daar nooit mee verdiend hebben (eerder er op toegelegd). “Rocksterren vroeger”, dat is op hem dus ook niet echt van toepassing, de beste man is een liefhebber. Kortom, ik snap zijn verbitterdheid best, en na jarenlang in de marge te hebben geleefd, gun ik hem die bitterheid ook nog. Het zou pas erg zijn als de echte groten der aarde dit gedrag gingen vertonen: daar waar het echt niet gerechtvaardigd is wat mij betreft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top