Nickelback – Dark Horse

Nickelback - Dark HorseAls we binnen de File Under-redactie gaan stemmen over wie Nickelback verschrikkelijk vindt en Chad Kroeger met zijn schapenkrullen de meest sneue Harrie uit de rockgeschiedenis vind, dan weet ik vrij zeker dat 90% van de handjes de lucht ingaan. Toch denk ik dat als ik vraag stel wie wel eens een plaat van Nickelback in zijn geheel beluisterd heeft het waarschijnlijk richting de nul procent gaat. Het komt allemaal door de ellendige singles die Nickelback trekt van hun albums. Die zijn vaak ook om te janken. Maar ze scoren wel als een tiet, dus helemaal ongelijk kan ik ze niet geven. Voor hun nieuwe plaat Dark Horse is het weer raak: de single “Gotta Be Somebody” is weer pathetisch en over the top, zo’n powerballade die in Amerika en Canada als zoete broodjes over de toonbank gaan. Toch viel me daar ook al bij op dat er iets ‘anders’ was aan die single. De sound van die track herinnerde me aan Def Leppard. Dat bleek niet zo’n rare constatering te zijn, want deze nieuwe cd blijkt geproduceerd te zijn door John ‘Mutt’ Lange. En die had nogal een flinke vinger in de pap bij Def Leppard‘s en AC/DC‘s succesalbums. Hij gebruikt het succesgeluid van deze twee geraffineerd als kruipolie in de post-grunge van Nickelback. Wie de moeite neemt om zijn aversie jegens Nickelback eens opzij te schuiven zal verrast worden door het openingsduo “Something in Your Mouth” en “Burn It To The Ground”. Althans als je tenminste liefhebber bent van rete-commercieel stampend rockwerk. “Burn It To The Ground” zou ik bijna sterk willen noemen, alleen is de tekst wel te treurig voor woorden. Helaas volgen na die redelijk sterke opening met “Gotta Be Somebody” en “I’d Come For You” weer twee van die jeukballades. Eigenlijk is het jammer dat Nickelback zo vaak een versnelling terugschakelt, want dan irriteert Nickelback uitermate. De up-tempo nummers zijn net als op eerdere platen de krenten in de Nickelback-pap, maar helaas levert de derrie ze veel meer geld op en heeft dat nog steeds teveel de overhand…


mij=Roadrunner / CNR

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top