Omar Rodriguez-Lopez- Absence Makes The Heart Grow Fungus

Omar Rodriguez-Lopez- Absence Makes The Heart Grow FungusHè, alweer een nieuwe plaat van de drijvende kracht achter The Mars Volta? Nou, dat is maar hoe je het bekijkt. Dit Absence Makes The Heart Grow Fungus bevat namelijk opnamen die al uit 2001 dateren. Dat was ná At The Drive-In en nog voor The Mars Volta. Eerder kwamen uit die sessies A Manual Dexterity: Soundtrack Volume One en Omar Rodriguez-Lopez & Jeremy Michael Ward uit, en na dit album volgt nog Minor Cuts and Scrapes in the Bushes Ahead. Opvallend is dat nergens op de cd te vinden is wie er hier hebben meegespeeld. Wikipedia weet echter te melden dat dat Jon Philip Theodore en Sara Gross zijn. Dit album is geheel instrumentaal en zeer vergelijkbaar met wat Rodrigues-Lopez vervolgens met The Mars Volta ging doen. Dat wil zeggen dat er sprake is van soundscapes, variërend van minutenlange verzamelingen bliepjes en trage gitaarpartijen tot jachtige weirdometal – al is de basis van “An Ancient Shrewdness In The Veins” een verrassend normaal jazzy stuk met drums en piano. Waar bij The Mars Volta de zang van Cecil Bixler nog enige richting afdwingt, kan Rodriguez-Lopez hier alle kanten opwaaieren. Deels gebeurt dat ook, maar toch is er bij verschillende songs wel degelijk sprake van een kop en een staart. Naar Rodriguez-Lopez-begrippen, dat wel. Sommige fragmenten zijn herkenbaar als onderdelen die later terugkwamen op The Mars Volta-albums. Dat Rodriguez-Lopez hier de stijl voor zijn volgende band aan het uitdenken was, is dan ook geen enorme gedachtensprong. Wie het gefreak op de latere albums de moeite waard vindt, moet zeker eens luisteren. Wie Cecil Bixler onmisbaar vindt, of zich nu al ergert aan de wilde uitwassen bij The Mars Volta, kan het daarentegen rustig laten liggen. Voor mij eindigt het ergens in het midden: de moeite waard, maar met Bixler is het beter.


mij=Willie Anderson / Konkurrent

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top