VA – Born To The Breed: A Tribute to Judy Collins

Born_To_The_Breed.jpg Het is onvermijdelijk bij tributeplaten: ze zijn zo onevenwichtig als de pest. De ene muzikant eert zijn of haar held door zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven, uit angst, eerbied of onkunde. Een ander denkt: aan dat origineel kan ik toch niet tippen, onder het motto ‘een eigen draai’ bak ik mijn eigen versie. Wederom: angst, eerbied of onkunde. Wat mij betreft zijn het goede redenen als de muzikanten zelf power genoeg hebben om zichzelf door te laten klinken in hun bewerking. En dan mag je best heel erg dicht bij het origineel blijven. Born To The Breed is dan ook een uitstekende tribute. Zeker na de matige plaat met Beatles-covers die Judy Collins zelf op de wereld losliet. Of de tracks nu volkomen van Rufus Wainwright zijn geworden (diens fabelachtige “Albatros”) of alleen maar de donkerbruine tremolo van Joan Baez toevoegen (het al even mooie “Since You’ve Asked”), vrijwel elke uitvoering is meer dan uitstekend. De enige die uit de toon valt is Leonard Cohen. Hij leent zijn stem – en dus geen muziek – aan de tekst van “Since You’ve Asked”. Deze track is de laatste op de plaat en levert dus geen onoverkomelijke ergernis op. Bonuspunten overigens voor Dolly Parton die het vrolijk stampende “Fisherman’s Song” zingt als in haar beste dagen.


mij=Wildflower / Rough Trade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top