First Aid Kit / We Swim You Jump

De laatste weken loopt de mailbox van File Under over van de mailtjes van band, promotors en platenmaatschappijen die proberen die de bands promoten die ze komende week op Eurosonic hebben staan. Als ik ze allemaal wil gaan zien, dan loop ik me de benen uit het lijf. Gelukkig zijn we met een forse delegatie in Groningen. We hebben ons voor dit jaar voorgenomen vooral bandjes te gaan kijken die we nog niet kennen of onbesproken zijn hier op File Under.
First Aid Kit - Drunken TreesDat zou dus betekenen dat ik door dit stukje te tikken First Aid Kit niet meer kan gaan kijken, vrijdag aanstaande in het Grand Theatre om 22:15. Eh, dan maken we voor hen maar een uitzondering. Voor Scandinavische deernen maak ik per definitie een uitzondering. Alhoewel deze twee van First Aid Kit wel heel jong zijn. Klara Söderberg is 15 en haar zusje Johanna is 17. Nou, die jeugdigheid straalt hun muziek alles behalve uit. Op Drunken Trees presenteren de twee (niet blonde) Zweedse meisjes zich als twee moderne volwassen troubadours en betuigen ze, inclusief het ontwapende accent dat hun Scandinavische evenknieën vaak ook zo kenmerkt, hun liefde voor folky liedjes. Hierbij beperken ze zich overigens niet tot alleen maar het gebruik van akoestische gitaren, maar doorspekken hun songs ook met warme orgelklanken. Dat komt uitmuntend samen in bijvoorbeeld “Pervigilo”, waarin de stemmen van Klara en Johanna elkaar prachtig aanvullen.
We Swim You Jump EPOok van Nederlandse zijde zijn er vele initiatieven rond Eurosonic Noorderslag. Veel van hun showcases zijn nog gratis toegankelijk ook. Zo presenteert Beep! Beep! Back up the Truck op donderdag zich in het Platformtheater met een interessante lineup, en is er zaterdagmiddag een WHAM!WHAM!records-Subbacultcha! Free Day Party in het oude ANWB-kantoor op een steenworp afstand van de Oosterpoort en is er de Excelsior-set in De Silo. Vanzelfsprekend zijn er ook Nederlandse bandjes die ‘gewoon’ op de line-up van Eurosonic zelf staan. We Swim You Jump is er zo een. Volgens de overlevering was hun eerste optreden al geboekt en moesten ze toen nog snel een naam verzinnen. Als je dan komt tot de naam We Swim You Jump, dan moet je wel talent hebben. Dat blijkt helemaal te kloppen bij beluistering van de liedjes op deze eerste op Subroutine Records uitgebrachte EP. De bandleden, die voorheen speelden in lawaaierige bandjes als Jimmy Barock en JetSetReady, kiezen hier voor ragfijne melodieuze powerpop met een kartelrandje. Nou houd ik niet zo van het schaamteloos overtikken van referenties uit bio’s bij cd’s – sterker nog, ik lees ze zelden -, maar ik zou zelf ook gekomen zijn tot de door de band genoemde invloeden van The Posies, Nada Surf en Elliott Smith. Erg veelbelovende ep dit, met zeker ook mogelijkheden om het buiten onze landsgrenzen te redden.


mij=Wichita / V2 & Subroutine / Konkurrent

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven