Miosis – Albedo Adaptation

MiosisHet Zweedse kwintet Miosis legt de lat hoog voor zichzelf. Tenminste ik vind dat je dat doet, als je als band in een ademteug machtige bands als Tool en Isis noemt als de bands waar je jezelf graag mee vergeleken wilt zien. Die Isis-invloeden hoor ik zelf niet zo terug op hun debuut-cd Albedo Adaption, Isis is veel logger. Die cd laat inderdaad wel horen dat de vijf hun oren goed te luister hebben gelegd bij Tool. Misschien wel iets te duidelijk zelfs. Toch ligt de basis van het geluid van de Zweden nog meer in de progmetal. Maar doordat ze het bezwerende van Tool gepoogd hebben te adapteren hebben in hun sound, weten de ze valkuil van de progmetal (kijk eens hoe goed ik kan pielen op mijn instrument!) te omzeilen. Dat hebben ze in ieder geval goed begrepen. Songtechnisch halen ze alleen niet hetzelfde niveau als de door hen zo bewonderde Amerikanen. De onderhuidse spanning, in combinatie met de geweldige zang die Tool zo monumentaal maakt, wordt hier ingevuld door tintelende zwakstroom en een zanger die zeker niet slecht is, maar ook niet je de strot dichtknijpt zoals Maynard James Keenan. Wat wel heel goed gedaan is in het geluid van Albedo Adaption is de positie van de bas in de totaalsound. Je krijgt het gevoel dat de hele band draait om dit instrument, dat vakkundig bespeeld wordt door Mikael Mangs Edwardsson. Het geeft Miosis een goede drive. Toch zullen ze zich nog meer een eigen smoel aan moeten meten om mij echt voor zich te winnen. De potentie die terug te horen is op Albedo Adaptation maakt me wel nieuwsgierig naar wat Miosis in de toekomst uit gaat brengen.


mij=Lion / Bertus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top