Ecliptica – Impetus

Ecliptica - ImpetusZelden heb ik mijn mening over een cd zo mooi verwoord gezien op de officiële site van de betreffende band als in het geval van Impetus van de Oostenrijkse headbangers Ecliptica: ‘WANTED! NEW FEMALE/MALE SINGERS’. Tsja, ik vermoedde al zoiets… Wat een vlakke, ongeïnspireerde, en ronduit onzuivere zang laat de dame horen die hier en daar een stukje mocht meezingen met de stoere jongens. En juist een ongebruikelijk ingrediënt als een goede zangeres had deze muziek uit het Duistere Moeras der Middelmatigheid kunnen trekken. Helaas, het mocht niet zo zijn. Haar stemgeluid lijkt nog het meest op Jerney Kaagman, en daarmee is wel alles over de vocalen gezegd. Nou vooruit dan: de mannelijke leadzanger doet erg zijn best. De muziek zelf wordt niet gehinderd door enige vorm van clichévrees, dus je hebt het allemaal al eerder en zoveel beter gehoord. Zucht… Wat is dat toch met die melodieuze metalbands? Eerst durf je het aan je naam te laten eindigen op ‘ica’, daarmee automatisch achteraan de rij schuivend van de vele bandjes die je daarin zijn voorgegaan. Vervolgens krijg je het voor elkaar een cd vol te spelen met afgezaagde riffs, breaks en solo’s. Tekstueel laat je je natuurlijk inspireren door alles wat bovennatuurlijk, stoer en heldhaftig is, en tussendoor doe je ook nog een gooi naar de titel van Meest Belachelijke Rock-Ballad OOIT. En zo gaat het maar door… Ik ben bij het beluisteren van deze draak meerdere malen in een lachstuip geschoten als er weer een jammerlijk mislukte poging tot een dramatisch moment voorbij kwam, en ach, in die zin heb ik me heerlijk vermaakt met Impetus. En eigenlijk ook wel met het schrijven van de recensie, als ik heel eerlijk ben. Op hun website hebben ze het nu al over een vervolg. Kom maar op jongens, ik ben er klaar voor…


mij=Frontiers / Rough Trade

2 Comments

  1. Fred

    Ik denk dat je kennis van Earth and Fire niet verder reikt dan ‘Weekend’. Jerney Kaagman heeft meerdere stemmen gehad, de groep meerdere stijlen. Misschien eerst even verdiepen voordat je iets roept? Of ga je alleen maar voor het makkelijke effect?

  2. @Fred:
    Hoho, rustig maar… ik ben zeker bekend met het werk van Earth and Fire, en liefhebber van veel van hun oude muziek. Maar ik vind de stem van Kaagman erg beperkt, emotieloos en vlak. Als een zangeres op een cd uit 2009 daar dan tot in de kleinste details op lijkt, mag ik daar best een vergelijking mee maken. Dat ik daarvoor “Weekend” heb gebruikt, lijkt misschien een beetje makkelijk, maar dat nummer, en zeker de bijbehorende clip, somt wat mij betreft 100% op wat er fout is aan Jerney Kaagman. Dat, en haar medewerking aan Idols natuurlijk. Dit alles staat wat mij betreft los van de muzikale kwaliteiten van Earth and Fire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top