Sharon Robinson – Everybody Knows

sharon_robinson-everybody_knows.jpgBen je het afgelopen jaar naar een optreden van Leonard Cohen geweest, dan heb je Sharon Robinson gezien: zij was de achtergrondzangeres. Zo’n zangeres kan in mijn beleving zingen, daar wordt ze immers voor ingehuurd, maar verder ken ik geen achtergrondzangeressen die in de muziekwereld iets voorstellen. In het geval Sharon Robinson ligt dat toch wat anders. Zij schreef samen met Cohen de nummers op Ten New Songs dat in 2001 verscheen en trouwens ook al enkele nummers op eerdere albums. Bovendien produceerde zij Ten New Songs en nu komt ie: bespeelde ze bijna alle instrumenten. Als je verder weet dat ze bijvoorbeeld meeschreef aan het Grammy-winnende “New Attitude” van Beverly Hills Cop, Natural Born Killers) dan stel je echt wel wat voor. Robinson heeft echter nog nooit een eigen album uitgebracht en daar is nu met Everybody Knows een einde aan gekomen. Slechte liedjes zijn er zoals verwacht niet op te vinden, daar is ze veel te goed voor. Het zingen is uiteraard ook geen probleem. Maar toch is er iets wat me stoort. Zingen kan ze dan wel, maar tot diep in mijn ziel gaat het allemaal niet. Daar vind ik haar stem niet indringend genoeg voor. Dat kan aan mij liggen. Muzikaal is het allemaal veilig gehouden. De nummers klinken wat dof en er is bovendien veel mij storende echo op de instrumenten gegooid. Alsof er geen details mogen doordringen. Ik denk dat Everybody Knows geen album is dat voor haar doorbraak zal zorgen, maar misschien duiken er nog wel uitvoeringen van liedjes van het album bij anderen op. “Alexandra Leaving” en de titelsong “Everybody Knows” waren door Leonard Cohen die mede schreef aan deze nummers, trouwens allang weggekaapt. Blijven er acht liedjes over, waaronder het ook samen met Cohen geschreven “Summertime”. Het oorspronkelijke hoesontwerp van Cohen sneuvelde trouwens op de Europese release.


mij=Vibrant / Rough Trade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top