Ralfe Band / Ted Barnes

ralfe_band-attic_thieves.jpgHet zou bij Ralfe Band‘s tweede release makkelijk zijn om in te gaan op de pierrot op de hoes van Attic Thieves. Ik heb alleen niets met clowns. Misschien dat het dan ook niet zo vreemd is dat het me enige moeite kostte om in de juiste stemming te komen. Ik gooide de hoes (symbolisch) aan de kant en probeerde mee te gaan in de muzikale wandeling die de Engelse reisleider Oly Ralfe maakt. Daar had ik een aanknopingspunt, want Ralfe’s wandeling heeft iets wat het midden houdt tussen een rondleiding en een optocht door de stad. Bij elk nummer maken we een stop om te kijken wat er zoal gebeurt op die plek. Het is avond en de winkels zijn gesloten, maar de café’s, terrassen en andere uitgaansgelegenheden zijn geopend. Echt rust krijgen we nergens in deze prettige toer met af en toe ruimte voor bezinning, want dan moeten we weer naar het volgende evenement. Op het eind dringt zich wel de vraag op wat we nu zoal meegemaakt hebben en vooral wat was er nou echt noodzakelijk om meegemaakt te hebben. Ik kom er niet uit. Ik besluit bij de volgende tocht door de stad weer mee te gaan.
ted_barnes-portal_nou.jpgDe wandeling die de Engelsman Ted Barnes maakt is een hele andere. De hoes met stroomlijnen en huizen en aan de binnenkant een eenzame vogel geeft in mijn gevoel al aan dat het een wat droevige tocht wordt. Barnes lijkt niet te houden van gezelschap en als we willen volgen dan is stilte gepast. Barnes leidt ons op Portal Nou (zijn derde) naar zijn lievelingsplekken, maar vanaf het begin voel ik me er wat ongemakkelijk bij. Mag ik hier wel komen, mag ik hier wel zijn? Hij krijgt hulp van andere muzikanten en de bekendste naam is die van Beth Orton. Op haar albums speelde hij ooit gitaar. Nu kan ze in “Caught Out” dat ze mede schreef wat terugdoen. Gelukkig weet Barnes ook anderen te vinden die hun (vocale) bijdragen willen leveren aan Portal Nou, zoals Dan Michaelson van Absentee of Françoiz Breut (van zichzelf). Intiem, indrukwekkend, maar niet makkelijk te doorgronden. Een wandeling waar ik toch wel een aantal keren bij aan moet sluiten en dan nog geeft Barnes alles maar heel langzaam bloot.


mij=Tallitres / Munich & Mornington / Konkurrent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top