Sammy Hagar – Cosmic Universal Fashion

Sammy Hagar - Cosmic Universal FashionDe songs op Sammy Hagars nieuwe album Cosmic Universal Fashion stammen niet alleen uit verschillende jaren, ze lijken ook geruime tijd van elkaar opgenomen te zijn. Opener “Cosmic Universal Fashion” – naar verluidt online geschreven met een Iraakse fan – begint met een ZZ Toppiaans electronisch aangedreven riff en blijft een stevig electronisch fundament houden. Bij “Psycho Vertigo” is de electronica weg en blijft er een stevig volgepompte slow blues met extra testosteron over die zo uit Van Halen‘s For Unlawful Carnal Knowledge-sessies zou kunnen stammen. Maar nee, het is een song die hij zelfs al vóór die tijd schreef met Journey‘s Neal Schon. Het geluid van de volgende tracks wijkt ineens flink af: de eerste twee songs klinken aanzienlijk voller maar tegelijkertijd minder dynamisch dan de rest. Het hoesje vermeldt nog ‘Not Final Audio’, dus het kan in de definitieve versie verbeterd zijn – of als Hagar met dit materiaal een Metallicaatje doet kan het qua geluid alsnog een volslagen wangedrocht geworden zijn tegen de tijd dat het in de winkel ligt. Ook in de rest van de songs is het testosteron ruimschoots aanwezig. Hagar wil – buiten zijn succesvolle zakelijke projecten – niet volwassen worden en dat is aan de titels én aan de muziek goed te horen. Die muziek mag er overigens wel zijn. Van Soundgarden-achtig (“Peephole”, weer een song met Schon) tot een ouderwetse New Orleans-countryblues met zang van de componist, John Eddie, het komt allemaal langs. De gitaar en vooral de stem van Hagar zorgen dat het herkenbaar blijft. Alleen de cover van “Fight For Your Right To Party” is nogal overbodig. De versie is in deze uitvoering net zo’n puberanthem als het origineel. Het origineel is leuk omdat het het origineel was en de heren Beasties zelf nog pubers. Hier is het gewoon niet zo’n best nummer. Het minste van dit album, wat mij betreft. Cosmic Universal Fashion is geen onmisbare klassieker in het oeuvre van Hagar, daarvoor is het teveel een allegaartje, maar tegelijkertijd zal elke hardrocker de pret herkennen en voelen.


mij=Roadrunner / CNR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top