The Secret Machines – The Secret Machines

Secret Machines - Secret MachinesSinds de allereerste keer dat ik een liedje van de Secret Machines hoorde ben ik verkikkerd op hun drumgeluid. De manier waarop drummer Josh Garza zijn partijen de plaat op dondert klinkt dan misschien simpel (al ben ik niet drummer genoeg om dat te beoordelen, sterker nog ik ben helemaal geen drummer), maar het is o zo onderscheidend en doeltreffend. Gelijk het eerste nummer van hun nieuwe cd – single “Atomic Heels” – heeft weer die duidelijke Secret Machines-signatuur, maar is wel een compacte song met zijn vier minuten. Het heeft een heerlijke drive door de drums, dreinende synths en spacy gitaren. Een wonder bijna dat zo’n wall of sound zonder al te veel poespas door slechts drie man geproduceerd wordt. Doordat hun nieuwe cd zo vertrouwd klinkt, is het misschien minder raar dat het me niet gelijk opviel dat de zang op deze nieuwe cd net iets anders is dan op zijn twee voorgangers. Dat komt doordat zanger/gitarist Benjamin Curtis de band verlaten heeft om zich te concentreren op zijn andere band School of Seven Bells. Zijn broer Brandon Curtis en Garza vonden in ex-Tripping Daisy gitarist Phil Karnats echter een adequate vervanger voor de zes snaren. Net als Benjamin balanceert Karnats soepel tussen psychedelische sounds en het loggere riffwerk. Dat Brandon nu zelf nu alle zang voor zijn rekening neemt, zorgt wel voor iets andere accenten, maar een achteruitgang zou ik het zeker niet willen noemen. Het meeslepende geluid van deze cd zal namelijk reuze vertrouwd klinken voor wie eerder al kennis maakte met de spacy progrock van de band. Dat komt nog beste samen in het uit zijn voegen barstende, elf minuten durende superdynamische “The Fire Is Waiting” dat alles in zich heeft om een love-it-or-hate-it klassieker te worden. Al zal het er wel weer op uitkomen dat er meer haters dan lovers zullen zijn. Ik behoor dus wél tot de lovers.


mij=TSM / COOP / V2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top