Bruce Springsteen – Working on a Dream

bruce_springsteen_-_working_on_a_dream.jpgToch is het maar apart werk, dat recenseren. Je kunt soms het kaf van het koren van het kaf scheiden en zo de aandacht vestigen op onbekende meesterwerkjes die anders wellicht verborgen zouden blijven. Maar in andere gevallen krijg je werk binnen waarvan je alleen maar kunt verzuchten: wat voeg ik nog toe met mijn recensie? Ik bedoel: de hoeveelste recensie van Bruce Springsteen‘s nieuwe werkje Working on a Dream zou dit zijn? En moet ik nog uitleggen wie Springsteen is en in welke genre hij zich beweegt? De man is een genre op zich! Dat is een genre heel veel fans, die toch de plaat wel downloaden kopen en zelfs waarschijnlijk al in huis hebben, voordat deze recensie verschijnt. En dan maakt het niet uit of de recensie goed of slecht is. En ach, zou Springsteen nog echt wakker liggen van de plaatverkoop? Zijn politieke statements komen beter voor het voetlicht buiten zijn muziek om en echt verdienen doet hij met de komende toer. Met ouderwetse concerten van een uurtje of drie, waar met een beetje geluk misschien zelfs vijf nummers van de meest recente plaat langs zullen komen. Wat wil je ook met zo’n oeuvre. Maar had Springsteen deze plaat dan maar helemaal niet moeten uitbrengen? Natuurlijk wel! Al was het maar omdat we anders een puik nummer als opener “Outlaw Pete” hadden moeten missen. Want Springsteen kan het nog wel, hele goede nummers schrijven. Oké, de impact is wat minder dan ten tijde van Born to Run, maar Working on a Dream misstaat niet in ‘s mans oeuvre. Het enige puntje van kritiek is dat de plaat te lang is. Een ietwat meer zelfkritiek bij de keuze van de tracklist had kunnen voorkomen dat we in sommige nummers de studio horen spreken in plaats van het liedje. En het liedje is toch de kracht van Bruce en de kracht van zijn platen. Maar een kniesoor die daarop let. In de zomer gaan we gewoon weer uit ons dak. En dan kan het niet lang genoeg duren…


mij=Sony

4 Comments

 1. sven

  moet eerlijk zeggen dat ik als liefhebber van springsteen dit album aanvankelijk niet één van zijn beste vond. Maar langzamerhand winnen platen als ‘outlaw pete’ en ‘queen of the supermarket’ van de gemakkelijk in het gehoorliggende platen zoals ‘tomorrow never knows’ en ‘my lucky day’.
  Niet het best van springsteen, maar zeker ook niet het slechtste.

 2. reinier

  Ik zal wel zo’n kniesoor zijn, maar dat nummer Outlaw Piet vind ik dus een draak van een nummer. Echt verschrikkelijk.
  Het nummer zelf kan wat mij betreft niet in de schaduw staan van nummers als Jungleland of Born To Run, maar die tekst is nog het ergst. Die is toch tenenkrommend slecht. Ik bedoel, waar gaat het nou helemaal over? Over een cowboy met een pony en die op het eind doof blijkt te zijn (die cowboy welteverstaan, niet die pony). En Bruce maar blijven roepen, Can you hear me, Can you hear me.
  Ik zou willen dat ik dat nummer niet had gehoord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top