Phosphorescent – To Willie

Phosphorescent_To-Willie.jpgIn 1977 bracht Willie Nelson een saluut aan countrylegende Lefty Frizzell, in de vorm van tien covers van liedjes van de twee jaar daarvoor overleden held. De plaat was gestoken in een off-white hoes waarop met goudkleurige schrijfletters de tekst To Lefty From Willie was geschreven. Nu, tweeëntwintig jaar later, neemt Matthew Houck aka Phosphorescent het stokje over. In eenzelfde soort hoes, gebroken wit en getooid met goudkleurige schrijfletters in hetzelfde font, vinden we een cd met covers van Willie Nelson-nummers. Elf deze keer en het is, zoals mag worden verwacht van iemand als Mathew Houck, geen gemakzuchtige greatest hitscompilatie geworden. Sterker nog, opener “Reasons To Quit” is weliswaar bekend geworden door Willie Nelson, maar geschreven door Merle Haggard. Alle liedjes, opgedoken uit de donkerste hoeken van het immense oeuvre van Willie Nelson, zijn volledig naar Matthew Houck’s hand gezet. Absolute hoogtepunten: “I Gotta Get Drunk” en de opener “Reasons To Quit”. To Willie is een voor Phosporescent-begrippen eenvoudige plaat. De soms wankele, hier en daar aan Will Oldham refererende stem is gebleven, net als de arrangementen die altijd net iets afwijken van wat je verwacht en de donkere sfeer die zelfs over de vrolijkste liedjes blijft liggen. Maar wel een hoogtepunt in Matthew Houck’s oeuvre en een prachtig eerbetoon aan Willie Nelson.


Mij=Dead Oceans / Konkurrent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top