Science Faxtion – Living On Another Frequency

Science Faxtion - Living On Another FrequencyScience Faxtion mag je bijna een supergroep noemen. Bootsy Collins (Parliament, Funkadelic, Praxis), Buckethead en Brain (beiden Guns N’ Roses, Praxis), Tobe “Tobotius” Donohoe en de aanstichter van het geheel, producer/songsmid/multi-instrumentalist Greg Hampton, dat zijn de namen van de deelnemers. Wie minstens drie van de vijf namen herkent weet overigens ook meteen dat dit geen makkelijk plaatje is. Het al genoemde Praxis biedt allesbehalve makkelijke kost. Dit is gelukkig wel een stuk toegankelijker, maar nog steeds is een ruime opvatting van rock noodzakelijk. Je hoort funk, spacerock en metal, maar er komen ook invloeden uit de hiphop voorbij – niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van een DJ en zang van Public Enemy’s‘s Chuck D op “What It Is”. Een deel van het album is spannend en avontuurlijk en je hoort daarbij klanken à la Slavior en Living Colour voorbijkomen. Gierende gitaren, funky baslijnen en doorgaans een stevig tempo, met daaroverheen allerlei verschillende stemmen, al dan niet vervormd. Bij songs als “Fatally Flawed Flesh”, “Looking For Eden” en “Chaos In Motion” werkt dat prima en levert het aangename funkmetal op. Waar Praxis vooral heel moeilijk instrumentaal is, is Science Faxtion door de zanglijnen vanzelf al wat beter te volgen. Toch werkt het niet altijd. Met name bij de langzamere songs blijft het soms bij een schets van een song, weliswaar vlekkeloos uitgevoerd, maar je krijgt het gevoel dat ze met het idee al zo verguld waren dat ze niet meer de moeite hebben genomen het echt uit te werken. De slowfunk “Famous” is een voorbeeld daarvan. Instrumentaal zit het het hele album natuurlijk wel snor met deze namen, maar daarmee heb je nog geen songs te pakken. Bootsy Collins schijnt hier een echte band van te willen maken, dus wellicht is dit de opmaat naar een plaat die helemaal klopt. Wie van avontuurlijke rock houdt, maar bands als Planet X en Praxis te vaag en te onrustig vindt, moet Living On Another Frequency eens gaan beluisteren. Science Faxtion is avontuurlijk zonder dat je er speciaal voor moet gaan zitten om het überhaupt te kunnen volgen.


mij=Mascot / PIAS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top