Cross-Linx 2009, Vooraf

Waar Crossing Border al jaren lang muziek de degens laat kruisen met literatuur ontmoeten op het rondtrekkende Cross-Linx circus klassiek en pop elkaar. Dit geheel doet net als de voorgaande jaren drie steden aan: Enschede (19 maart), Eindhoven (20 maart) en Utrecht (21 maart)
Michael Nyman
De twee grote lokkers dit jaar zijn Michael Nyman en Zita Swoon. Nu treedt Zita natuurlijk wel vaker op in Nederland, maar Stef Kamil en de zijnen weten elke keer weer een zodanig originele insteek te kiezen dat je deze band eigenlijk niet vaak genoeg kunt zien. Op dit moment trekt de band met het nieuwe programma Dancing With The Sound Hobbyist van zaal tot zaal in stad en ommeland. Voor Cross-Linx laten ze deze productie even voor wat het is en spelen ze een pakkende set van vijfenzeventig minuten waarbij ze vanzelfsprekend hun best zullen doen om het publiek weer te verrassen.


mij=Door: Storm
Ik ben zelf heel benieuwd naar de uitvoering van Michael Nyman's muziek. Zijn muziek is natuurlijk vooral bekend uit films en zie je niet zo vaak uitgevoerd op het podium. En al helemaal niet in Nederland, waar Nyman volgens mij al jaren niet meer opgetreden heeft, zo hij hier überhaupt al ooit opgetreden heeft. Tijdens Cross-Linx zal hij optreden met een klassiek ensemble om delen van zijn filmscores en andere stukken ten gehore te brengen, maar natuurlijk andere, niet filmbijdrages.
Zita Swoon
Naast deze twee kopstukken zijn er nog andere namen die per avond grotendeels ook hetzelfde zijn. Zo spelen er nog twee er bijvoorbeeld nog twee Belgische bands waar ik erg nieuwsgierig naar ben. Wixel schuurt aan tegen het een beetje in de vergetelheid geraakte Hood, dat dit jaar helaas al weer een sabbatical genomen heeft. Hun landgenoten van Yuko doen hun stinkende best om post-rock op hun eigen manier nieuw elan in te blazen.
Declan de Barra
Verder ga ik ook zeker even checken of de lovende woorden die Gr.R. over Declan de Barra's optreden op Eurosonic kloppen, je weet het maar nooit met die jongen. Maar afgaande op de liedjes die op Declan's site te beluisteren zijn kon Gr.R. het voor de afwisseling zo maar eens bij het juiste eind hebben.
File Under geeft in samenwerking met Tivoli enkele setjes duotickets weg voor de Utrechtse editie van Cross-Linx. Heb jij zin om hier naar toe te gaan, doe dan mee met onze prijsvraag.

4 reacties

  1. Dennis

    Voor wat het waard is… Gr.R. heeft het wat betreft Declan en zeer zeker zijn optreden tijdens Eurosonic helemaal bij het rechte eind! (de wonderen zijn de wereld nog niet uit, lol! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven