Vetiver – Tight Knit

Vetiver - Tight KnitVetiver is een behoorlijk productieve band. Tight Knit is hun vierde cd sinds 2004 en tussendoor brachten ze ook nog enkele EP’s uit. Hun vorige album (Thing Of The Past) stond vol met covers, op deze nieuwe cd vertolken ze weer de liedjes van de hand van frontman Andy Cabic. Deze is al jarenlang behoorlijk bevriend met baardmans Devendra Banhart. Misschien dat Vetiver daarom vaak ook in het hokje freakfolk gestopt wordt. Maar daar horen ze helemaal niet, vind ik. De band heeft veel meer de hang naar de jaren van Beach Boys, Beatles en soms zelfs Steely Dan, maar gieten het wel in een meer folky jasje. In enkele nummers (“Another Reason To Go” heeft dat het sterkst) doen ze me ook behoorlijk aan Wilco denken, een van mijn meest favoriete bandjes. Even dacht ik zelfs dat Jeff Tweedy in hoogsteigen persoon “Another Reason To Go” ingezongen had, maar bij betere dan oppervlakkige beluistering hoor ik ook wel dat het wel degelijk Cabic is die hier zingt. Dat ik steeds een beetje wegzak in richting oppervlakkige beluistering komt door het kabbelende tempo van Tight Knit, er zit maar zelden wat pit in de songs. Wel veer ik steeds op bij “On The Other Side” dat een duidelijke Eels-feel heeft en het daaropvolgende “More Of This”, dat dartelt als een lam dat voor het eerst de weide in mag. Wat dat betreft is Vetiver toch vooral een band die je live moet zien. Dan zijn ze veel beter, daar trekken ze het gas (en volume) geregeld ver open en worden de liedjes veel meer uitgesponnen gebracht. Eigenlijk is Vetiver zo’n band die je vooral live gezien moet hebben, misschien is dat de reden voor de snelle stroom aan releases?


mij=Bella Union / V2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven