Archive – Controlling Crowds

Archive - Controlling CrowdsEindelijk weer een Archive-album. Van de heren die mijn hart veroverde tijdens een optreden op Lowlands. Wat was dat een gaaf optreden toen! Sindsdien volg ik ze trouw. Hun vorige album Lights uit 2006 viel enigszins tegen, in mijn geval omdat ik hem te soft vond, te veel naar de Massive Attack en te weinig naar de ruigere UNKLE kant. Archive moet af en toe even knallen en niet te veel blijven hangen in softe lounge. Dat knallen doen ze gelukkig weer, vooral in hun bekende epische nummers van minimaal zeven minuten lang (op Lights stond er daar maar één van), op dit album wel vier stuks. Onvoorspelbare nummers waar triphop, hiphop, rock en electro elkaar ongestoord afwisselen. Zonder dat je het merkt dwaal je van de ene muziekstroom in de andere, een kunst die in mijn ogen alleen Archive zo prettig voor elkaar krijgt. Toch, als je naar Controlling Crowds luistert, hoor je UNKLE en ook de Gorillaz erin en de nummers met zangeres Maria Q doen me vaak aan Massive Attack denken. Met al deze eigenzinnige referenties zou je bijna denken dat Archive geen eigen geluid heeft, maar dat is verre van waar! De combinatie van triphop en de typisch Archive synthersizertoevoegingen zijn zo herkenbaar. In mijn ogen is het andersom, Archive is inmiddels een referentie voor UNKLE en de Gorillaz.


mij=Warner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.