Drive Like Maria – Elmwood

Drive Like Maria - ElmwoodNaar de radio luister ik al jaren niet meer – afgezien van Radio 1 in de auto – en zo kon het gebeuren dat ik er bij het inlezen voor deze recensie achter kwam dat Drive Like Maria inmiddels een heuse hype is. Ik krijg het altijd een beetje benauwd van muziekhypes. Omdat mijn muziek doorgaans totaal niet hypegevoelig is – integendeel – maar ook omdat zeker beginnende bandjes als dit Drive Like Maria een paar jaar later net zo makkelijk weer terzijde worden geschoven, met vaak onrust in de band tot gevolg. Hopelijk is dat een lot dat dit drietal bespaard blijft. Dit Belgisch/Nederlandse trio weet namelijk energie en het gevoel voor goede hooks aan elkaar te koppelen op een manier die niet alleen in de Lage Landen, maar ook daarbuiten zelden voorkomt. Dat is ook buiten Nederland opgevallen, want John Congleton zat achter de knoppen (in Elmwood, Texas) en er wordt zowaar een paar keer meegezongen door Janis Ian, toch vooral bekend als singer-songwriter met breekbare liedjes. Waar de invloeden vandaan komen is overigens wel heel duidelijk te horen. “I’m on a train” kent een strakke, droge riff à la Queens Of The Stone Age, “Leave this town” idem. De zang van Bjorn Awouters versterkt die associatie alleen nog maar. Gelukkig laten ze meer horen dan alleen – overigens wel akelig catchy – QOTSA-rock. Zo is aan de achtergrondzang in “King Of My Town” te horen dat ze niet bang zijn om wat af te wijken van wat genres eventueel zouden voorschrijven. Ook de bluesballad “Die A Little More” is buitengewoon fraai, net als het lekker lazy “Sure Enough”. Verder past Drive Like Maria naadloos in de categorie retrorockers met Wolfmother, The Answer en al die andere bandjes die lekkere songs belangrijker vinden dan tegen elke prijs origineel zijn. Drive Like Maria slaagt erin om, met het nodige afkijken bij QOTSA, dat wel, een dijk van een plaat neer te zetten. Volgende keer iets minder opzichtig spieken – wat ze immers ook blijken te kunnen – en Drive Like Maria zou wel eens heel groot kunnen worden. Als ze tenminste de tijd krijgen.


mij=PIAS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top