Mark Lotterman – Better Things To Do

mark_lotterman-better_things_to_do.jpgBetter Things To Do? Inderdaad, buiten gaan zitten in de zon, na een werkdag bijvoorbeeld. Lekker genieten van het hier en nu, wat drinken erbij, de deuren naar de woonkamer open en vooral de cd van Mark Lotterman in de lade van de speler. Lotterman heeft mij deze week namelijk stap voor stap overtuigd van zijn kunnen. Zijn tweede album komt uit bij Tocado, een eigenzinnig Nederlands label waar ik verder moeilijk een stempel op kan drukken. Ik kan me in ieder geval niet bedenken wat de gemene deler is in bands als Suicidal Birds, Harry Merry, Lushus en Rats On Rafts. En al helemaal niet als je daar ook nog Mark Lotterman aan toevoegt. Als het hebben van een label in deze tijden al niet eigenwijs op zich is. Eigenwijsheid, dat is misschien wel de gemene deler, bedenk ik me net. Lotterman zingt ook zijn eigen wijs. Zelden een Nederlander gehoord die zich zo makkelijk in het rijtje van Tom Waits, Leonard Cohen, Nick Cave en Kevin Coyne weet te scharen zonder dat ik ergens bespeur ook maar iets geleend te hebben. Het zijn de baritonstem, de blues en de sterke liedjes die het hem doen. Liedjes over de dood, vrouwen, drank en waar een man zoal zich druk over kan maken. Begeleid door een orgel, een bluesgitaar of ritmisch geklop, het maakt niet uit, Lotterman boeit. Eerst had ik nog enige schroom, maar hoe vaker ik dit album draai, hoe meer ik zijn kunnen waardeer. En dan druk ik mij voorzichtig uit.


mij=Tocado / Sonic

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top