Bell Orchestre – As Seen Through Windows

Bell Orchestre - As Seen Through WindowsBijna vier jaar geleden was er een (te) minuscule hype rond Bell Orchestre. Dat was niet zo heel raar. Drie van de leden van de band zijn namelijk lid van het toen (en volgens mij nog steeds) erg hippe Arcade Fire. Ik had niet zo heel veel op met deze Canadese band rond het echtpaar Win Butler en Régine Chassagne. Doe mij maar het soort uitdagende instrumentale muziek zoals Bell Orchestre die maakt. Hierin zoekt het zestal Canadezen nadrukkelijk de scheidslijn op tussen avant-garde kamerklassiek en intelligente popmuziek. Ze balanceren op hun nieuwe cd As Seen Through Windows wederom op een intrigerende manier tussen die twee. Zo combineren ze bijvoorbeeld halverwege de cd in het begin van de Aphex Twin-cover “Bucephalus Bouncing Ball” bijna Battles-achtige ritmiek met zwaar melancholisch makend hoorngeschal en vioolaanslagen die erg giftig klinken. Het geeft die track iets bevreemdends. Na het einde van het nummer toe krijgt de melancholie de overhand en gaat het over in de ontroerende titeltrack waarin de hoorn wederom een grote rol krijgt. Sowieso heeft de hoorn op As Seen Through Windows een bijzonder prominente rol. Een beetje Arcade Fire-achtige gekte komt terug in “The Gaze” dat me op een vage manier ook aan Hollands trots De Kift doet denken. Erg fraai is ook het afsluitende Air Lines / Land Lines dat maar liefst elf minuten duurt. Hierin neemt de viool van Sarah Neufeld je in eerste instantie mee op ontdekkingsreis door een meanderend hoornlandschap, maar des te dieper je het land intrekt des te onheilspellender wordt de omgeving en duisterder het bos. Maar uiteindelijk als je je angsten overwonnen hebt, dan komt vanzelf de beloning en kom je uit op een plek met een prachtig overzicht over de hele contreien van het Bell Orchestre-landschap.


mij=Arts & Crafts / Konkurrent

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven