Steve Earle – Townes

Steve Earle - TownesMuziek is belangrijk voor me, en heeft op veel momenten mijn levenspad verlegd. Bovendien zijn er een paar artiesten waarvan ik vermoed dat ze daadwerkelijk mijn leven ingrijpend veranderd hebben. Steve Earle heeft wel de grootste schade aangericht denk ik, door me in een uiterst moeilijke periode pijnlijk duidelijk te maken wat belangrijk is in het leven en de liefde. Inderdaad: auw! Maar sindsdien volg ik de beste man in al zijn muzikale doen en laten, dus een nieuwe cd is altijd weer reden voor een feestje. Ook Earle zelf heeft artiesten die hem beïnvloed hebben en die altijd belangrijk voor hem zullen zijn. Zijn grootste inspiratiebron is Townes van Zandt, en hij heeft zelfs een zoon naar hem vernoemd. Ook voegt hij met enige regelmaat een nummer van de meester aan zijn eigen oeuvre toe. Kortom, het moest vroeg of laat een keer gebeuren: een cd met uitsluitend covers van zijn idool. Townes heet het project treffend, en ik kan niet anders zeggen dan dat ik het één van de beste Earle-platen ooit vind. Het materiaal van Townes van Zandt is uitzonderlijk sterk, en Earle heeft de verstandige beslissing genomen om deze songs te eren met een vrijwel geheel akoestische instrumentatie. Daarmee lijkt Townes nog het meest op Earle’s eigen meesterwerken Train a Comin’ en The Mountain. Echte fans wordt aangeraden de speciale editie van de cd te beluisteren, want die bevat een tweede cd met de oorspronkelijke opnames die Earle maakte als basis voor de arrangementen. Hier hoor je alleen Earle en een akoestische gitaar, en zelfs in deze kale vorm zijn materiaal en uitvoering zo sterk dat ik volledig tevreden zou zijn als dit de uitgebrachte cd was geweest. Wat ik nog het mooist vind aan dit project is dat je in elke noot het respect van Earle voor zijn muzikale goeroe hoort, zonder dat hij daarbij ook maar iets van zijn eigen identiteit verliest. Steve Earle wordt Townes van Zandt, en blijft daarbij meer dan ooit zichzelf…


mij=New West / Sonic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven