Cuby & The Blizzards / The Radio King's

cuby_and_the_blizzards-cats_lost.jpgCuby and the Blizzards, bestaan die nog? Ja hoor, ze zijn al sinds 1996 weer bij elkaar. Eigen materiaal is er sinds 2000 niet meer verschenen. Tot nu dus, Cats Lost met elf liedjes is hun nieuwe boreling. Oké, enkele muzikanten doen niet meer mee. Erwin Java vervangt nog steeds Eelco Gelling die zo nodig (even) naar The Golden Earring moest gaan en bijvoorbeeld (inmiddels wijlen) Herman Brood werd er in 1970 al uitgegooid (wegens drugsgebruik). Harry Muskee (1941) mag dan inmiddels op leeftijd zijn, de blues heeft hij nog steeds. Voor de productie tekende Daniël Lohues. Cats Lost is geen verrassend album geworden, maar wel een album waar Cuby-fans ongetwijfeld enthousiast over zullen zijn. Qua geluid past het prima in de rij van albums uit de hoogtijdagen van Cuby, eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Nergens klinkt het geforceerd en dat is een vette pre. Het enige dat ik me afvraag is of Muskee nou zo nodig over onderwerpen als Irak moet gaan zingen, maar ik vergeef het hem. Tenslotte is Cuby and the Blizzards wel zo’n beetje het beste dat de Nederblues heeft opgeleverd en nog steeds oplevert.
the_radio_kings-the_radio_kings.jpgThe Radio Kings bestonden nog niet in de jaren zestig en zeventig. De band uit Boston kwam in 1991 bij elkaar en brachten tussen 1994 en 2000 drie albums uit. De belangrijkste personen zijn Brian Templeton (vocalen en harmonica) en Michael Dinallo (gitaar) die nog steeds van de partij zijn. Na 2000 werd het stil, maar de laatste jaren traden ze weer op en nu zijn ze terug aan het albumfront met het album – met de briljante titel –The Radio Kings. Deze bevat elf liedjes, waarbij de blues de boventoon voert maar waar er invloeden zijn vanuit de soul en americana. Zeven liedjes schreven ze zelf, “She Belongs To Me” is een cover van Magic Sam, “You’re Gonna Make Me Cry” is een cover van Deadric Malone en er staan nog twee bewerkingen op van traditionals. Ze passen prima tussen de eigen nummers. Het album wordt opgedragen aan de overleden ex-leden Dave Clarke en John Packer. Dit is een waardig besluit en nu ze een album bij een Europees label hebben uitgebracht een sollicitatie naar een plekje op de diverse Europese bluesfestivals van de komende zomer waar ze kunnen laten zien dat er nog steeds leven zit in de blues van The Radio Kings.


mij=Pias & Corazong / Heartselling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven