Forest Fire – Survival / The Fresh & Only's – s/t

Forest-Fire_Survival.jpgHet verhaal dat iedereen die in 1966 een exemplaar van het debuut van The Velvet Underground kocht zelf een bandje startte, mag genoegzaam bekend zijn. En ook dat die wetmatigheid nog steeds lijkt op te gaan. Hier hebben we twee bands die niet bang zijn om te laten horen dat de elementaire rock ‘n’ roll, de voortdenderende drums en vooral de gitaarmuren blijven inspireren. Forest Fire komt uit het überhippe Brooklyn en is zo sympathiek om hun eerste full-length overal over het internet te verspreiden. Ze maken plezierig rammelende rock, die zwabbert van psychedelica naar Americana, maar vooral een aan de Velvets herinnerend elementair geluid heeft. Niet altijd even zuiver, wel pakkend. Hoogtepunt is het pakkende “Fortune Teller”.
Fresh & Onlys.jpgHet uit San Francisco afkomstige The Fresh & Only’s klinkt meer lo-fi dan Forest Fire, maar heeft een even groot scala aan invloeden. “Peacock and Wing” bijvoorbeeld, heeft een intro dat zo gejat zo kunnen zijn van Joy Division, terwijl shoegaze herrie in vrijwel elk liedje de ruimte krijgt. Maar het merendeel van hun dna is bepaald door hun woonplaats San Francisco: de sixties-riffs vliegen je om de oren. En dan moet je niet denken aan de uiterst harmonieuze samenzang van The Mamas & The Papas, maar eerder aan de Roky Erickson’s 13th Floor Elevators. Sowieso, de Nuggets-boxset maakt integraal deel uit van het geluid van The Fresh & Only’s. Hoogtepunt: “Only One I Want”. Meer sixties krijg je ze niet.


mij=Talitres / Munich & Castle Face

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven