Klaus Schulze featuring Lisa Gerrard – Dziekuje Bardzo

Klaus Schulze featuring Lisa Gerrard - Dziekuje BardzoKlaus Schulze moet wel heel erg tevreden zijn over zijn muzikale verbond met Lisa Gerrard, want Dziekuje Bardzo is na Farscape en Rheingold het derde project dat ze samen binnen één jaar met haar uitbrengen. Waren de vorige twee uitgaven dubbel-cd’s, hier pakt Schulze het nog grootser aan door drie cd’s met een totale speelduur van ruim tweeëneenhalf uur over ons uit te storten. Het zijn wederom live-opnamen, gemaakt tijdens concerten die hij vorig jaar in Warschau en Berlijn gaf. Van de zes stukken zijn er vier met Gerrard samen, de overige twee laten Schulze solo horen. Muzikaal is het vooral een herhaling van zetten: sterk geïmproviseerde elektronische klanken waar Gerrard op een haast abstracte manier overheen zingt. Daar waar de vorige twee cd’s meer ritmische stukken bevatten, ligt de nadruk hier op lang uitgesponnen, verstilde klanken. Schulze maakt ditmaal extra veel gebruik van gesamplede koren en zangstemmen, hetgeen de muziek een haast sereen karakter geeft. Ook de sporadische sequencer-passages klinken rustgevend en doen nog het meest denken aan Kontinuum uit 2007. De muziek is ook op dvd uitgebracht, ditmaal afzonderlijk van de cd’s te koop, maar die heb ik aan mij voorbij laten gaan. De dvd bij de Rheingold-set viel al tegen vanwege het statische karakter, en ik verwacht dat dit hier niet anders zal zijn. Vanwege het grote gevoel van herhaling is Dziekuje Bardzo voornamelijk interessant voor de liefhebber die alles van Schulze in huis moet hebben. Ach, laat het maar zo zijn, ik maak me daar graag schuldig aan.


mij=Synthetic Symphony / CNR

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven