Supermannen / Kouwe Makkers

Supermannen“Stoppen is geen optie” is de titel van eerste liedje op Er is maar 1 Supermannen : The Best of het langverwachte debuut van Supermannen. Tot mijn grote spijt, want om maar meteen mijn eindoordeel te verklappen: Stoppen a.u.b. Waarom? Nou eigenlijk om de stem van zanger en spin in het web Eelco van Zanten. Want muzikaal zit het best aardig in elkaar, maar de zeurderige stem van Eelco kan ik niet verdragen en doet me denken aan een kruising van Syb van der Ploeg met Rick de Leeuw. De muziek doet echter denken aan het vroegere werk van The Scene en Van Dik Hout en ergens hoor ik ook de invloed van Bløf. Wel knap is dat de nummers over een periode van zeven jaar zijn opgenomen maar dat dit niet terug te horen is. Dat Van Zanten dus in al die jaren telkens weer goede muzikanten om zich heen wist te verzamelen om op te nemen mag dan ook een grote verdienste genoemd worden, helaas kent hij zijn beperking niet in zijn stemgeluid. Hij had beter iemand anders zijn songs kunnen laten inzingen. Jammer want dit debuut lijkt toch een serieuze poging te zijn om de Nederlandstalige markt te veroveren. Maar dan is het misschien weer niet verstandig een tenenkrommende versie van Doe Maar´s “Is dit alles” op dit album te zetten.
Kouwe MakkersWie in ieder geval geen ambities hebben om een serieuze gooi te doen naar het sterrendom zijn Kouwe Makkers Met hun zelfbetitelde nedercore album Roest boren ze een nieuw genre aan, die het in bepaalde kringen best wel goed zal doen. Ik doel dan vooral op de boerenfeesten in de provincies waar je een treetje bier koopt voor de gooi. Pretentieloos gaat dit album van start en zo eindigt het. Ertussen hoor ik een strak geoliede rockmachine met een zanger die toch veel doet denken aan Johannes de Boom van The Shavers. En die hoor (en vooral zie) ik dan net iets liever. Ik kan me voorstellen dat dit album als het live gebracht wordt vele biertenten op zijn kop kan zetten, maar dat is ook meteen het manco. De muziek is niet iets voor op een cd, ik zet dit niet snel op in de huiskamer. Maar misschien is dit album dan ook niet zo serieus bedoeld, maar vooral om mensen naar de optredens te lokken. Want het maakt wel nieuwsgierig naar de live-presentatie.


mij=Dawa & Marista

5 Comments

  1. Jan 't Woud

    Ik wilde even zeggen dat die jongens van de Supermannen mij doen denken aan het betere werk van grootheden als The Nod, Double Trust, Torka Express en Rumbletongue. Volgens mij is ‘Aan ons voorbij’ zelfs een ode aan een van de beste rocksongs van Nederlandse bodem ‘Never talkin’ anyway’. Het is daarom spijtig dat fileunder met vergelijkingen komen die kant nog wal raken. Ik hou het op een offday van Dawa en/of Marista. Kom op meisjes, de herfst geeft ook zijn mooie kanten. Zet uhm op.

  2. Marlies van Nooten

    invloed van Blof? Denken aan de Scnene? Allemachtig… wie? wat? Wel of niet van een stemgeluid houden heeft weinig met beperkingen van de zanger te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top