Wâldrock 2009 – Vooraf

Wâldrock 2009 is de 22ste editie en daarmee ook de 18de negentiende “harde Wâldrock”. De afgelopen jaren heeft Wâldrock zich een stevige plek weten te verwerven tussen de vele festivals in binnen- en buitenland. De stoet bands die ooit op het Wâldrock-podium stond is indrukwekkend en wordt nog steeds met grote namen aangevuld. Dat blijkt in elk geval al uit de website van dit fijne Friese metalfestival, waar (prettig!) eigenlijk al meteen op de voorpagina alles staat wat je moet weten. Maar om het je nóg makkelijker te maken, stellen we de bands even kort aan je voor.
Sinds enige jaren is er op de vrijdag voorafgaand aan de festival zaterdag een preparty. Dit jaar zal deze iets groter worden aangepakt en wordt deze bij het festival betrokken, maar let op: voor deze avond met optredens van Existence Denied, Legion Of The Damned, Napalm Death en Dragonforce moet wel een apart toegangsbewijs worden gekocht. Gezien ons drukke gezin laten wij de vrijdagavond voor wat die is. Wij zullen zaterdagochtend bijtijds richting Burgum afreizen.


mij=Door: Saï
Aangezien de line-up met wel vijftien bands (verdeeld over een open podium en een tent) dit jaar op elkaar volgend is, kunnen we eigenlijk alles wel even gaan bekijken en beluisteren. En vinden we iets niets, dan is dat weer een mooi moment voor een hapje eten, struinen we rond over de Metal Market of de Festival Fair (kunnen ze geen Nederlands daar in Friesland?) en liggen we hopelijk ook nog wel even languit in de zon.
Een paar optredens willen we zeker niet missen:
Disintegrate
Een band die ik verder niet ken, maar volgens Wâldrock zelf bevat de muziek “uitgewerkte arrangementen en ruwe, energieke zanglijnen, geserveerd met een stevig death/thrashmetal sausje”. Alleen al het feit dat er over werkelijke zanglijnen wordt gepraat wekt mijn interesse.
Pilgrimz
De eerste Deense band ooit op Wâldrock. Zelf zeggen ze geïnspireerd te zijn door Scandinavische metal, vuige rock 'n roll en moderne hardcore. Zou dus best interessant kunnen zijn, dus we gaan wel even kijken.
Delain
Ondanks dat ik het laatste album niet onder het metalgenre vind vallen, zijn ze wel altijd lekker en relaxed om naar te luisteren en een feest om naar te kijken.
Killswitch Engage
Al was het alleen maar omdat deze band melodie en metal hand in hand schijnt te laten gaan. En omdat er zoveel mensen met t-shirts van rondlopen. En omdat iemand laatst van dit nummer zei dat het ownt. En gewoon, omdat ik de naam wel grappig vind. Is het nu Kill-switch of Kill's witch?
Papa Roach
Omdat dat gewoon goed is (op cd). En vergeet die naysayers die zeggen dat hun nieuwste cd meer van hetzelfde is. Nu dus live!
Motörhead
Ik kan mij de optredens van Motörhead op Wâldrock niet herinneren. Ze hebben tot nu toe dus blijkbaar weinig indruk op mij gemaakt. Misschien dit jaar een herkansing. Frontman Lemmy is onder het publiek in elk geval een icoon.
Carcass
Dit is één van de bands die mij op voorhand niet trekt. Alleen al omdat ze sinds 2007 bij ieder optreden spreken over een reünie. De band werd opgericht in 1985 en ging in 1995 ten onder. Al in 1996 werd toch weer een album gemaakt, dat echter flopte. En dan duikt de band in 2007 weer op en wil onder het mom van reünie weer teren op oude glorie. Geeft zo'n Doe-Maar-gevoel.
Heaven and Hell
Gewoon Black Sabbath, maar dan zonder Ozzy. Met een ouderwets goed nieuw album.
Al met al wordt het, net als de vorige keren, vast weer een mooie dag. Met veel goede muziek, hopelijk wat nieuwe ontdekkingen en veel mooie foto's.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top