Fortarock – Vooraf

Het kleinschalige Wâldrock (dit jaar 6.000 bezoekers) haalt het natuurlijk nooit bij Dynamo Open Air (trok jaarlijks 70.000 bezoekers) en dat wekt frustratie op bij veel liefhebbers. En terwijl iedereen onlangs naar Graspop in België was gevlucht voor hun jaarlijkse portie metal, komt er in Nijmegen een nieuw initiatief. De organisatoren van FortaRock brengen ons een nieuw festival voor metalminnend Nederland, in de buitenlucht van Nijmegen. Het festival vindt dit jaar voor het eerst plaats in het Park Brakkenstein, een landgoed waar zo’n 5.000 mensen plek kunnen vinden. Het festival kent een twaalftal klinkende namen en een verrassende afsluiter, waardoor het op voorhand al 1-0 is voor Nijmegen ter opzichte van Friesland.


mij=Door: Marz667
Tent Stage 12:30 – 13:00 Warbringer
De heren van Warbringer maken thrash metal en komen uit Amerika. De groep kwam dit jaar met Waking into Nightmares en vond onderdak bij het grote Century Media. De platenmaatschappij zag het vijftal spelen in Los Angeles en had direct interesse. De heren blijken live een goede presentatie te geven. We kunnen ze overigens niet alleen aanschouwen in Nijmegen, maar ook tijdens hun uitgebreide tour met Testament, later dit jaar.
Open Stage 13:05 – 13:35 Heidevolk
Niet alleen grote namen uit het buitenland zijn vandaag vertegenwoordigd, maar ook Nederland. De folk/viking metalband Heidevolk heeft namelijk ook een plek op de affiche. De groep werd in 2002 door zes jonge mannen opgericht en hebben ondertussen twee albums in de broekzakken zitten. Voor de groep uit Arnhem is het overigens maar een klein stukje reizen, in tegenstelling tot al de optredens in Duitsland en Zwitserland, waar ze normaliter spelen.
Heidevolk
Tent Stage 13:40 – 14:10 All Shall Perish
Deathcore is een mix van death metal en hardcore, waarmee bands als Bring Me The Horizon en Suicide Silence veel succes mee hebben, maar de heren van All Shall Perish nog altijd op de achtergrond verkeren. Dat dit onterecht is bleek bij het album Awaken The Dreamers. Het vijftal liet weten makkelijk deel te kunnen nemen in de drukke scene.
Tent Stage 15:00 – 15:50 The Dillinger Escape Plan
The Dillinger Escape Plan staat niet alleen op de pre-party van het festival, maar ook op FortaRock zelf. De heren van tDEP maken mathcore, dat op cd al hoogstaande technisch en ADHD-achtig energiek klinkt. Live is de band nog veel spectaculairder: iedereen springt en buitelt over elkaar heen op het podium zonder een noot te missen. Niet voor niets kan de band ook Trent Reznor tot zijn fans rekenen. Zo stonden de twee bands onlangs letterlijk samen op het podium om een nummer te spelen. Vandaag doen ze echter enkel hun eigen trucje, wat ze al meerdere malen op spectaculaire wijzen wisten te brengen.
Tent Stage 16:40 – 17:30 Kataklysm
Ze hebben net Graspop achter de kiezen, maar de heren van Kataklysm doen met gemak nog een aantal grote festivals aan. Het viertal omschrijft hun muziek als ‘northern hyperblast', wat eigenlijk gewoon staat voor lekkere death-metal. De band kwam vorig jaar alweer met hun negende album en op Prevail bleken de Canadezen nog altijd te kunnen knallen. Vooral in een tent moet dit erg goed uitpakken.
Open Stage 19:35 – 20:35 Satyricon
Death metal is over het algemeen een genre dat je terugvindt in de kleine, lugubere zaaltjes in het land. Het tweetal van Satyricon wist dit echter te ontgroeien en heeft alle grote zalen en festivals in Europa reeds gezien. Het blijkt een van de weinige groepen te zijn die het genre naar een hoger niveau weet te tillen. De band bestaat de laatste jaren nog enkel uit drummer Kjetil-Vidar Haraldstad (Frost) en zanger Sigurd Wongraven (Satyr) en ze kwamen onlangs met The Age Of Nero. Het is ze opnieuw gelukt om een dijk van een plaat af te leveren.
Tent Stage 20:40 – 21:40 Meshuggah
Wanneer een bandnaam vanuit het Hebreeuws vertaald ´gek´ betekent, weet je dat je met Meshuggah iets raars kunt verwachten. De Zweedse groep biedt dan ook zeer experimentele metal; uitgebreid, complex, oneven, hoekig, tegenstrijdig en ruw. Het vijftal heeft onlangs hun zesde plaat gemaakt en deze kwam naar uit onder de naam obZen. Op dit album gaat de 21-jarige band terug naar hun vroegere werk. Hierdoor krijgt de band een sneller, intenser, hectischer en zwaarder geluid. Met hun nieuwe twist zullen ze wellicht de oude fans van de math-metal de rug toekeren, maar liever dit dan telkens hetzelfde trucje herhalen. Benieuwd hoe ze de verschillen live zullen voorschotelen, wanneer de verwachtingen erg hoog zullen zijn.
Open Stage 21:45 – 22:55 Moonspell
In 1989 werd één van de grootste metalbands geboren; Portugal heeft sinds dat jaar zichzelf op de kaart gezet dankzij de legende Moonspell. De groep heeft veel afwisseling gemaakt in het harde genre, maar is momenteel weer terug bij hun gotische look. Hun negende album, Night Eternal, gaat om catchy melodie en gitaarriffs. Tevens horen we hier onze eigen Anneke van Giersbergen (ex- The Gathering/Agua de Annique) voorbijkomen. De zangeres heeft overigens ook beloofd om vandaag bij de groep langs te komen. Een combinatie van grootheden die heel Nijmegen even stil moet kunnen krijgen.
Tent Stage 23:00 – 23:30 Special Guest
De afsluiter van het festival een special guest, een erg gewaagde keuze. Tot het moment van schrijven is gelukt om dit geheim te houden. Hierdoor doet het vooral denken aan een Nederlandse act, want anders hadden we het allang op een MySpace-pagina voorbij zien komen. Hoewel, wanneer we bij The Devil's Blood kijken, zien we een optreden in Nijmegen staan. Op dezelfde datum en locatie als dat het festival is… Zal de Eindhovense rockband dan wellicht het grote geheim zijn?
Het festival vindt zaterdag 11 juli plaats in Park Brakkenstein en laten we hopen dat het een succes wordt. Laten we hopen in de toekomst met 70.000 mensen naar FortaRock te gaan, een festival dat ooit zo kleinschalig en schattig begon in Nijmegen. Een tip is overigens om uit te stappen bij Station Nijmegen Heyendaal, vanaf daar is goed te lopen.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven