Riverside – Anno Domini High Definition

Riverside - Anno Domini High Definition Als ik één platenlabel een warm hart toedraag, is dat InsideOut. Ze hebben het moeilijk in deze roerige tijden, dus extra reden om lief voor ze te zijn. Nou maken ze dat wel erg makkelijk door keer op keer met releases van hoog niveau op de proppen te komen. Dat geldt ook voor de laatste cd Anno Domini High Definition van de Poolse neoprogrockformatie Riverside. De titel laat zich natuurlijk makkelijk afkorten tot ADHD, en dat zal geen toeval zijn: Riverside laat in de vijf lange stukken met een totale speelduur van 45 minuten hectische, energieke progressieve metal op de luisteraar los waar niet iedereen rustig van zal worden. Dat wil niet zeggen dat het ook drie kwartier lang plankgas is, want hier en daar nemen de heren een hapje Ritalin en komt de trein even tot stilstand. Dan blijken ze opeens prachtig en ingetogen te kunnen musiceren, maar deze oases van rust duren doorgaans maar even. Zanger-bassist Mariusz Duda speelt als een bezetene maar zingt met een ontspannen stemgeluid dat een mooi contrast vormt met de herrie om hem heen. Hier en daar laat hij zich verleiden tot geschreeuw, maar over het algemeen blijft-ie keurig binnen de lijntjes. De gevechten tussen de elektrische gitaar en de toetsen zijn spannend zonder dat het irritante moeilijkdoenerij oplevert, en de hele band voegt zich keurig naar de strak gespeelde ritmes van hun drummer. Nou ziet die er ook uit alsof hij geen enkele tegenspraak duldt, dus ik zou ook niet uit de maat durven spelen als ik in de band zat. Iedereen die van avontuur in muziek houdt en niet bang is voor en beetje emotionele hyperactiviteit kan met een gerust hart deze muziek uitproberen. Zelf verwacht ik de cd terug te vinden in mijn jaarlijst. Nou mag dat ook wel, want die is tot nu toe nog bedroevend leeg gebleven, en het jaar is al over de helft! Maar dit is in ieder geval een goede start…


mij=InsideOut / CNR

Een reactie

  1. Ben

    Jammer dat je DT nu weer aanhaalt als moeilijkdoenerij 😉
    Ik heb Second Life Syndrom toendertijd een aantal malen gedraaid maar het kon niet echt tot me doordringen. Ga ze toch nog maar eens even checken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven