Strawberry Window – zt

Strawberry-Window_st.jpgAls je het hippiedom anno 1966 in San Francisco zou moeten definiëren, dan kom je met het noemen van de band Strawberry Window een heel eind. Allereerst zijn er de bandleden: jonge, naïeve en langharige bloemenkinderen – nog op de middelbare school -, met een muzikale achtergrond in surf, folk, rock en jazz. Dan is er de naam van de band: gepikt uit een boek van Ray Bradbury. Iedereen die in dat verhaal door dat aardbeienraam kijkt, krijgt de wereld te zien zoals je het zou willen zien. Ja, lief, onschuldig en vol verwachting waren ze daar, in Haight Ashbury. Muzikaal hielden ze zich ook niet aan grenzen: men experimenteerde naar hartelust met verschillende stijlen, van elektrisch versterkte folk tot gierende acid jams. Luisterend naar deze collectie opnames van Strawberry Window en Dandelion Wine – zoals ze zich later in een iets andere samenstelling naar een ander verhaal van Ray Bradbury zouden noemen – zijn het vooral Jefferson Airplane (die zangeres!) en Quicksilver Messenger Service (de richtingloosheid!) en, jawel, Jimi Hendrix (de gitaareffecten!) die in hetzelfde straatje werkzaam waren. Helaas voor Strawberry Window aka Dandelion Wine haalden ze nooit de status van die andere hippiehelden. In 1968 stopten ze alweer, toen andere bands met blijkbaar meer uithoudingsvermogen op weg waren naar de top. Als ze dan je werk opnieuw uitbrengen, helpt het je reputatie ook niet als met abominabel slecht opgenomen live-opnames deze collectie geopend wordt.


mij=World in Sound / Clearspot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top