The Fatales – Great Surround

The Fatales - Great SurroundDe zomer staat voor de deur, dus de dagen worden weer langer, het weer fraaier, en het festivalseizoen is in alle hevigheid losgebarsten. Des te vreemder is het eigenlijk dat net nu de debuutplaat uitkomt van de Amerikaanse band The Fatales: dit is namelijk bij uitstek een plaat voor donkere herfst- en winteravonden. De gloomy sfeer die Great Surround uitstraalt en de mineurstemming in de meeste nummers passen daar namelijk prima bij. Opener “Evergreen” is wat dat betreft symbolisch voor de rest van de cd: van begin tot eind spannend (komt er wel of geen uitbarsting?), prachtig melodieus en melodramatisch, door de subtiele, soms gejaagde, synth-geluiden op de achtergrond herinneringen oproepend aan de echte wave uit de jaren tachtig. Met sprankjes Radiohead en The Editors, maar ook My Bloody Valentine en Les Savy Fav. Het is nergens gemakkelijk of gemakzuchtig, maar luistert tegelijkertijd wel weer heel gemakkelijk weg. Great Surround mag met recht een vernuftige plaat genoemd worden, met een zanger (Wayne Switzer) die met zijn warme, rustige stem prima aansluit op de muziek. Bijna een genre op zich, en dat is een prima prestatie. Wave heeft lang niet meer zo new geklonken als op deze cd. Dit zou wel eens een hele grote band kunnen gaan worden.


mij=Monopsone / Cod&s

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven