Dayna Kurtz – American Standard

Dayna Kurtz - American StandardIk weet niet wat iemand anders verwacht bij het lezen van een titel als American Standard op de hoes, maar ik verwacht dan een staalkaart voorgeschoteld te krijgen van bewerkte traditionals. Daar neemt Dayna Kurtz je bij haar vijfde cd mooi bij de neus. Want van de tien tracks op American Standard zijn er vier covers. Twee ervan (Replacements’ “Here Comes A Regular”, waarin Keren Ann overigens een handje helpt, en Elliot Smith’s “Don’t Go Down”) zijn bovendien van zo recente datum dat ze moeilijk al traditionals genoemd kunnen worden. De tracks van Slim Willet (“Lou Lou Knows”) en Sonny Burgess (“Hanging Around My Boy”) zouden dat qua leeftijd wel kunnen zijn, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik de tracks niet eerder gehoord had. Maar het aardige aan American Standard is dat de tracks eigenlijk stuk voor stuk wel klinken als standards. Neem alleen al de rockabilly van “Good in ’62” of de dampende koperklanken van de New Orleans Nightcrawlers in “Election Days”. Kurtz weet uitstekend in eigen nummers haar draai te geven aan de Amerikaanse roots. Hierbij haalt ze op American Standard wel flink wat meer de elektrische gitaar uit de kast. Die klinkt zo lekker rauw in “Lou Lou Knows”. De stem van Kurtz is met de jaren alleen maar donkerder te gaan klinken. Die stem blijft in “You Fine Girl” ook fier overeind als ze a cappella aan de slag moet. Maar dat zal niemand verrassen.


mij=Kismet / Munich

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven