Epica – Design Your Universe

Epica-Design_Your_Universe.jpgDat de leden van Epica nooit stil zitten blijkt wel uit het feit dat ze in zes jaar tijd vijf albums (The Score meegerekend) uitbrachten, en daarbij brachten ze dit jaar ook nog eens het zeer speciale live-album The Classical Conspiracy uit. Design Your Universe, de opvolger van het uit uit de zomer van 2007 stammende The Divine Conspiracy gaat ‘rustig’ verder waar ze gebleven was. Zij het wel met de nodige progressie en veranderingen. De grootste verandering kwam door het aantrekken van ex-God Dethroned gitarist Isaac Delahaye, nadat Ad Sluijter had besloten de band te verlaten. Met de twee ex-God Dethroned death metallers (drummer Ariën van Weesenbeek zit alweer een tijdje achter de kit) in de gelederen kan het niet anders dan dat daar enige invloed van terug te horen is. Tel daarbij op dat toetsenist Coen Janssen ook steeds meer koor- en orkestarrangementen schrijft en je krijgt een symfonischer, harder en bombastischer geheel. Gelukkig zonder dat het echt te vol, te erg en over de top gaat. Simone Simons zingt gevarieerder en beter dan ooit, en Mark Jansen wordt in z’n grunts bijgestaan door die van Ariën, een welkome aanvulling. Een nummer waar al deze puzzelstukjes goed op hun plaats vallen is het dertien en een halve minuut durende epische meesterwerk “Kingdom Of Heaven (A New Age Dawns – Part V)”, krachtig, energiek, progressief (invloeden van Dream Theater zijn hier waar te nemen) en symfonisch. Dat het niet alleen maar bombast is wat de klok slaat, bewijst o.a. de ballad “White Water”, een duet van Simone met Tony Kakko (Sonata Arctica).


mij=Nuclear Blast / Pias

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven