Exene Cervenka – Somewhere Gone

Exene-Cervenka_Somewhere-Gone.jpgZe is een ongrijpbare dame, die Exene Cervenka. Niet eens zozeer vanwege de verschillende namen waar ze zich van bedient (Christene Cervenka, Exene Cerkenkova, Christene Edge), maar vanwege de manieren waarop ze zich presenteert. De ene keer is ze de zangeres van de legendarische L.A.-punkband X, de andere keer de actrice en spoken word performer, de (ex-)vrouw van acteur Viggo Mortensen en frontvrouw van The Original Sinners. Daar kon ook al jaren solomuzikante aan toegevoegd worden. Somewhere Gone is dan ook niet haar eerste soloplaat, maar misschien wel haar beste album – in welke hoedanigheid dan ook. Niet bang om te laten merken dat ze geen geschoold zangeres is, legt ze haar ziel en zaligheid in veertien countryfolkliedjes. Absolute hoogtepunt is de bewerking van de traditional ‘The Willow Tree’, dat ze zingt alsof ze The Carter Family naar de kroon wil steken. Maar ook het door sombere cello’s begeleide Honest mistake mag er zijn. Opent de plaat nog als Magnapop-goes-country – haar stem lijkt soms verrassend veel op die van Linda Hopper – hoe verder we komen, hoe meer Exene Cervenka haar eigen gezicht laat zien. Geen eenduidig gezicht, maar wel onweerstaanbaar intrigerend. Ze staat in een inmiddels lange traditie van punkzangers en -zangeressen die country ontdekt hebben en kan zich daarin meten met de besten.


mij=Bloodshot Records / Bertus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven