Grand Design / Grimmstine

Grand Design - Time ElevationHallo zeg! Opener “Love Sensation” begint met een bak elektronica zoals die sinds de hoogtijdagen van Def Leppard niet meer door een rockband is gebruikt. Dat die associatie niet toevallig is, blijkt uit de rest van het nummer. De drums met noisegates en echo, de gitaarlijntjes (uiteraard met echo), de koortjes (inderdaad, met echo), het had zo van een Def Leppard-album kunnen komen. Time Elevation zou zelfs een heel behoorlijk Def Leppard-album kunnen zijn, ware het niet dat er geen Britten in Grand Design zitten maar Zweden. Aanstichter is zanger/producer Pelle Saether, die een stapel eighties-songs had liggen. Goede songs, uitgevoerd door goede muzikanten, laat me daar duidelijk over zijn. De gelijkenissen liggen mij er iets té dik bovenop, maar als Def Leppard helemaal je ding is, hoef je alleen je ogen dicht te doen.
grimmstine-grimmstineIets origineler is Grimmstine. Nou ja, ze staan net zo stevig in de jaren tachtig hoor, maar het klinkt in elk geval niet als een kopie van een band uit die tijd. De naam van de band is samensgesteld uit die van de heren Steve Grimmett (Grim Reaper, Steve Grimmett Band) en gitarist Steve Stine, die tot op heden als voornaamste bezigheid in een coverband speelde. Dit album kwam overigens vorig jaar al uit, maar Metal Heaven pikte het op voor Europa. Muzikaal gaat het van AOR naar progrock naar metal, wat voor Grimmett een tikkie buiten zijn comfort zone is. Of leek, want hij brengt het er prima vanaf, ook bij de songs waar hij niet de sirene uithangt. Dat de 39-jarige Stine niet eerder door een band opgepikt is verbaast me, want hij weet zowel in ritmepartijen als in solo’s te overtuigen. De ritmesectie van bassist Hat en drummer Dave Johnson zet een krachtige basis neer, Stine zorgt voor goede riffs en Grimmett zingt de pannen van het dak. Dan kan ik gaan zeuren dat de stijlen nergens vernieuwend zijn en dat het geen enorme kaskraker zal worden, maar met een degelijke, gevarieerde plaat die tot het einde de moeite waard blijft doe je goed mee in de subtop. Dan is het toch jammer dat de hoes zo’n dertien-in-een-dozijngeval is.


mij=Metal Heaven / Rough Trade & Metal Heaven / Rough Trade

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven