Starless & Bible Black – Shape Of The Shape

Starless & Bible Black - Shape Of The ShapeSoms krijg je bij File Under een cd voor je kiezen waar je, zelfs na herhaald luisteren, niet meer mee kan dan concluderen dat het ‘wel aardig’ is. Dit is er zo een. De doodsteek voor elke muziek vind ik zelf; ik hoor liever iets dat me óf aantrekt óf afstoot. Als het me weinig tot niets doet is er écht iets aan de hand. Op de website van Starless & Bible Black (hoogstwaarschijnlijk vernoemd naar het gelijknamige King Krimson album uit 1974) lees ik het volgende citaat: ‘Gone are the dulcimers and banjos of the first album, replaced instead by a harder wall of Telecaster and Moog’. Hmmm… misschien ben ik dan toch een album te laat ingestapt, want wat het nu is kan me niet echt bekoren. De gitaar-georienteerde pop (want rock mag het wat mij betreft toch echt niet heten) met hier en daar wat keyboard-accenten zweeft door de woonkamer zonder ergens echte sporen na te laten. Laid back zou je het kunnen noemen, en dat komt voornamelijk door de zachtzoete stem van Helene Gautier. Wat zou ik haar graag bij deze band vandaan halen en in een gewaagdere setting zetten. ‘En nou écht zingen, want dat kun je best volgens mij! Nee, geen gemaar, volgende maand kom ik terug en dan ligt er een spannende cd op mijn deurmat.’ Het mag duidelijk zijn: aan haar stemgeluid ligt het zeker niet, het is de muziek om haar heen. Productietechnisch heb ik ook mijn bedenkingen. De plaat klinkt weliswaar warm en vol, maar ik ben niet kapot van de keuze om in veel nummers de elektrische gitaar 100% rechts en de akoestische gitaar 100% links te mixen. Ten eerste suggereert dit een tegenstelling die ik een beetje achterhaald vind – laat die twee instrumenten elkaar toch aanvullen in plaats van contrasteren – en zeker op hoofdtelefoon vind ik dat niet prettig luisteren. Wat me nog het meest teleurstelt in deze cd is dat ik zoveel dingen hoor die voor hetzelfde geld heel goed hadden kunnen uitpakken, waren het niet dat alles is overgoten met een verdovende middle-of-the-road-feelgood-atmosphere-saus. Of weggestopt achter een hardere muur van Telecaster en Moog.


mij=Locust / Clearspot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven