VA – Gózalo! Bugalú Tropical Vol. 3

VA_Gozalo-Bugalu-Tropical.jpgEen van de protagonisten in de roman Boogaloo on 2nd Avenue van Mark Kurlansky heeft zicht to doel gesteld om de boogaloo-gekte die rond 1967 New York in z’n greep hield, te reanimeren. Het waren vooral de Puerto Ricanen en Cubanen die zich bezighielden met dit bastaardkind van mambo, soul, jazz en rhythm & blues. Platenlabel Vampisoul probeert nu al drie afleveringen te laten horen dat de Bugalú-craze niet alleen de East-Village op stelten zetten, maar ook schitterde in bijvoorbeeld Peru. Want een gekte was het: alsof het uit de bocht laten vliegen van schetterend koper de gewoonste zaak van de wereld is, laten de achtentwintig nummers op deze cd horen wat voor feest het midden jaren zestig in Peru kon zijn. Als je dus het gevoel krijgt dat die panfluiten die de winkelstraten teisteren het enige is dat Zuid- en Midden-Amerika muzikaal te bieden heeft, heb je hier het bewijs van het tegendeel. Orkesten als Pedro Miguel y sus Maracaibos, Maria Allison y su Combo, Silvestre Montez y sus Guantanameros en Bossa 70 laten zich horen alsof ze in de vooravond in de lobby’s van dure orkesten beschaafde mambo’s spelen, maar ‘s nachts het zwetende en drinkende uitgaansvolk in extase proberen te brengen. Waarbij naast al het klinkende koper zo nu en dan prachtige hoofdrollen voor gitaar te horen zijn, bijvoorbeeld bij de eerder genoemde Pedro Miguel y sus Maracaibos in zijn “Almendra”.


mij=Vampisoul / Sonic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven