Jörgen van den Wijngaart (Kunstbende/Popronde)

Jörgen van den Wijngaart is betrokken bij Kunstbende Noord-Holland, bij de jaarlijkse Popronde en gaat met veel plezier zo vaak mogelijk bandjes kijken. Hij is geboren in Almelo in 1974, deed CMV Kunst & Cultuur in Nijmegen, verhuisde naar Amsterdam om te gaan werken bij een film productiemaatschappij en sinds 2005 is hij werkzaam met een eigen bedrijf. Hiermee maakt hij films met jongeren, veel op scholen, maar ook daarbuiten in opdracht. Het werken met jongeren en het scouten van nieuw talent is iets wat bij Jörgen past en hij al jaren doet, maar vanwaar de grote liefde voor amateurkunst?
Kunstbende
De Kunstbende is een van de langstlopende talentontwikkelingen van Nederland. Momenteel viert de jongerenorganisatie de twintigste editie en Jörgen werd destijds vooral aangetrokken door het succes. ‘In 2005 heb ik een film gemaakt over Kunstbende en haar werkwijze en sindsdien ben ik bij het project betrokken. Ieder jaar zijn er vele vrijwilligers, stagiaires, jongerenwerkers, docenten en partnerorganisaties die Kunstbende helpen neer te zetten. Samen met Kirsten Dijk en Wouter Helmig zit ik in het Kunstbende Noord Holland-kernteam. Ons doel is om het Kunstbende-vuur brandend te houden bij iedereen.’


mij=Interview: Marz667
In de jaren dat hij betrokken is bij de Kunstbende zijn er al redelijk wat succes gehaald. Het grootste succes zit nog vers in het geheugen. ‘Er waren vorig jaar zo'n 1.000 mensen op Willemsoord in Den Helder tijdens onze Kunstbende Noord Holland voorronde. En in het Zaantheater op 20 februari 2010 in Zaandam wordt het hopelijk nog veel drukker! De Kunstbende is een superleuk initiatief waarbij ik op allerlei manieren jongeren kan helpen bij het maken van hun kunst. Wij willen het loket zijn voor jongerencultuur in Noord Holland. Denk aan: helpen met optredens, vertoningen, workshops en coaching. We willen zoveel mogelijk aansluiten bij buurthuizen, podia, jongerencentra en reeds lopende enthousiaste initiatieven, groot of klein, op het gebied van jongeren en kunst.'
Popronde
Ook is hij betrokken bij het rondreizend muziekfestival Popronde. ‘Ik liep stage bij de De Lindenberg in Nijmegen en daar werd de eerste editie van Popronde opgezet door Mischa van den Ouwenhand. Dat was ergens halverwege de jaren negentig en uiteindelijk werd Stichting Popwaarts opgericht. Momenteel ben ik niet echt structureel meer werkzaam bij de Popronde, maar in het verleden heb ik een aantal keer de Popronde Amsterdam georganiseerd. Daarna hebben we vanuit PR-oogpunt besloten dat een promofilm wel handig zou zijn. Die heb ik gemaakt. Afgelopen jaar tijdens de kick-off in Amsterdam begon het wel weer te kriebelen. En wie weet ben ik komend jaar weer van de partij. Het lijkt me vooral erg goed om jaarlijs het muziekcircus neer te blijven zetten. Het is natuurlijk absoluut geen vetpot, maar het organiseren lukt ieder jaar weer door de inzet van vele mensen en partners. Alleen echte liefhebbers blijven dat jaar na jaar volhouden.'
Trotse prestaties
Wanneer je betrokken bent bij twee talentontwikkelingen, dan zie je vaak als eerste de nieuwste en leukste talenten langskomen. Op welke van de vele prestaties binnen de Kunstbende ben je het trots? ‘Een van onze methodieken is mensen kennis laten maken met kunst. Bij sommigen is dat een eyeopener van jewelste: hoe leuk dat is! Bijvoorbeeld bij een jongen van dertien jaar uit Den Helder. Hij deed op school mee aan onze Kunstbende-workshop film maken. Hij had nog nooit eerder een film gemaakt, maar hij vond het zo leuk, dat ie thuis op z'n eigen pc bezig ging met een verhaal, animatie en editing. Eerst met behulp van gratis software. Hij schreef zich vervolgens in voor de Kunstbende wedstrijd en werd derde.'
Het succes van de Popronde ging helaas veel stroever. Het bleek dat de horeca in Amsterdam niet echt zat te wachten om te investeren in live muziek. ‘Met volhouden en hard werken hebben we toch te gekke edities Popronde in Amsterdam gehad, met bands als The Sheer, Voicst, T99 en Kopna Kopna.'
Winnaars van de Kunstbende belanden eerder al op Pinkpop (SAT2D) Mystery Land (Miss Capital-D). Het blijkt dat je met veel inzet en enthousiasme erg ver kunt komen en daar helpt Jörgen graag een handje bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven