Your Demise

Het culturele festival Incubate in Tilburg is dit jaar weer net zo veelzijdig geweest als voorgaande jaren. Er zijn weinig festivals die zich richten op meerdere doelgroepen tegelijk, maar ergens in september is Tilburg de plek waar ‘black metal next to free jazz’ even geen probleem mag zijn. Een hele week staat de stad vol geprogrammeerd met uiteenlopende genres in verschillende zalen. Dit jaar is de zaterdagavond in Extase gereserveerd voor de hardcore-liefhebber, waar De Weight Of The World tour met Misery Signals, The Number Twelve Looks Like You en Your Demise Nederland niet overslaat. Vanavond spreek ik na de show met de laatstgenoemde van het stel, en hoop ik stiekem ook dat ze nog nuchter genoeg zijn om dit goed te laten verlopen. Of voldoen deze mannen helemaal niet aan het stereotype beeld van een Engelse hardcore- punkband?
Your Demise


mij=Interview: Lisa
Een uurtje voor de show hoor ik van minstens drie mensen dat Your Demise de vorige dag wéér zou zijn opgepakt in België. Waarom weer? De Britten hebben op hun vorige Europese tour al een klein akkefietje gehad met onze zuiderburen, en hebben toen een dag vastgezeten op een politiebureau. Nieuwsgierig krabbel ik nog wat vragen over het vermeende schandaal op een papiertje, om na de show meteen mijn slag te slaan. Helaas blijkt het verhaal minder smeuïg. Volgens Stu, de eerste gitarist van het stel, is het zelfs verzonnen: ‘We zijn maar één keer opgepakt in België, en dat was de vorige keer. Deze keer is er nog niets gebeurd.' Zijn brede glimlach bij deze verklaring, verraad het hoge kwajongensgehalte van Your Demise toch. De nieuwe zanger Ed lijkt het hier mee eens te zijn en loeit enthousiast: ‘Je kan toch geen goede tour doen zonder lol te hebben? Het gaat allemaal om de combinatie van plezier en muziek! Je kan niet alleen maar serieus zijn als je weken met hetzelfde groepje gasten op stap bent. Dat kan gewoon niet, en soms moet alles er even uit.' Op de vraag of ze op tour dan nog wel tijd hebben om muziek te schrijven, laat Stu weten dat de gitaarriffs af en toe wel op on the road ontstaan. ‘Als we aan het soundchecken zijn, dan speel ik maar wat. Soms kijkt één van de jongens mij dan veelbetekenend aan, en dan weet ik dat ik het moet onthouden. Dan neurie ik het later in op mijn telefoon.'
Dat muziek ontzettend belangrijk is voor de band is geen verrassing. Met hetzelfde enthousiasme waarmee ze de Belgische wegen onveilig maken, spelen ze een show. Nu ze al met veel Amerikaanse namen het podium gedeeld hebben, zoals bij deze tour, vraag ik me af of ze ook plannen hebben om zelf een grote naam in de VS te worden. De jongens knikken een voorzichtig ja, en laten de vraag even op hun inwerken. ‘We zijn goede vrienden geworden met Misery Signals, en ook andere bands uit die richting waarmee we getourd hebben. We hebben ook al een streetteam in Amerika opgezet om ons te promoten, dus we zijn er zeker wel mee bezig. Dingen zijn langzaam aan het veranderen', vertelt Stu.
Wat ook niet geheel onveranderd is gebleven, is de zanger van Your Demise. Sinds Juli hebben zit Ed er bij, en hij heeft er op zijn minst gezegd veel zin in. Ook de rest lijkt tevreden met de nieuwe aanwinst, vooral omdat de oude zanger ‘gewoon een klootzak', schijnt te zijn. Ed heeft daar geen last van gehad, maar ondervindt weer andere obstakels: ‘Het was eigenlijk niet lastig om er zo bij te komen. Het enige wat wel vreemd is, is dat ik de lyrics van het laatste album ‘Ignorance Never Dies' niet zelf geschreven heb. Gelukkig zijn de reacties van de fans goed, en zal ik de lyrics voor het nieuwe album gewoon lekker zelf doen.'
Het nieuwe album, dat gepland staat voor 20 April, zal dan ook een grote belofte moeten nakomen: Als ik de jongens moet geloven wordt het een geweldig album met een nieuwe feeling. ‘Als je een nieuwe zanger hebt, dan verandert de sound natuurlijk ook een beetje mee. Maar dat vinden we juist goed. We gaan na de Europese tour met The Devil Wears Prada ook schrijven, en kijken wat er uit komt. Maar het wordt zeker vet!'
Wie Your Demise in Tilburg heeft gemist hoeft maar een klein beetje te treuren: Eind oktober en begin november doen de jongens nog een aantal Duitse zalen aan die redelijk in de buurt liggen. Helaas voor ons staat er dit keer geen show gepland in Nederland, maar hopelijk maken die Engelse bengels dat nog goed wanneer in april de nieuwe Your Demise uitkomt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven