Dave Rawlings Machine – A Friend of a Friend

Dave-Rawlings-Machine_A-Friend-of-a-Friend.jpgWe moesten er een fikse tijd op wachten – zes jaar om precies te zijn – maar eindelijk is er dan het nieuwe album van Gillian Welch. Of is dat te flauw om een bespreking van het solodebuut van Dave Rawlings mee te openen? Ten slotte is Rawlings de partner – muzikaal en anderszins – van Gilian Welch, figureert ze meermalen op de hoesfotootjes en horen we haar als zangeres, gitarist en mede-componist terug op A Friend of a Friend. Wat dat laatste betreft: daarin heeft ze niet het alleenrecht. De medley van Neil Young‘s “Cortez the Killer” en “Method Acting” van Conor Oberst is een van de hoogtepunten, overigens net als die andere cover: Jesse Fullers‘s “Monkey and the Engineer” (die harmonica!). Met Ryan Adams schreef en zong Dave Rawlings het rauwe “To Be Young (Is To Be Sad Is To Be High)”. Voor de andere tracks gaan de credits naar het echtpaar Welch-Rawlings. En ook van hun hand zijn daar weer een handvol prachtige liedjes bij. Openingsnummer “Ruby” balanceert nog gevaarlijk langs kitsch, met jaren zeventig westcoast-zanglijntjes, maar “How’s About You” klinkt bijna als een dustbowl ballad en de melancholie van “Bells of Harlem” is onovertroffen. We moesten er lang op wachten en de fijne stem van Gillian Welch horen we te weinig, maar A Friend of a Friend is een prachtige plaat die we gewoon toevoegen aan de gecombineerde discografie van mrs. Welch en mr. Rawlings.


Mij= Acony / Ada / Rough Trade

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven