John Coffey

John Coffey maakt heerlijke Amerikaanse rock en neigt hiermee richting bands als Refused, Silver en The Ghost Of A Thousand. Ooit begonnen in 2002 als een bandje dat in de pauze het muzieklokaal molesteerde. Maar ondertussen alweer een grote stap verder en heeft alweer twee gitaristen en een zanger versleten. ‘Soms was het gewoonweg tijd voor wat vernieuwing in de band’ laat gitarist Alfred van Luttikhuizen weten. De groep werd opgericht op de middelbare school en dat kunnen de ouders bijna nooit goed hebben gekeurd? Toch wel. ‘Mijn vader vindt het erg tof, niet gek voor een vroegere Bon Jovi-fan hè? Ik heb nog nooit een negatief woord van m’n ouders gehoord.’
John Coffey
Het is niet alleen die boomlange Afro-Amerikaanse acteur in The Green Mile, maar de Utrechters vonden destijds John Coffey ook zeker een geschikte bandnaam. ‘We vonden de naam wel hardcore klinken, maar het is natuurlijk ook echt een retecoole film. We zagen de film een aantal jaar geleden en we waren compleet overdonderd. En toevallig waren we net op zoek naar een nieuwe naam. Het refereert vooral naar de angstaanjagende negroïde man die uiteindelijk toch erg vriendelijk blijkt. Verder heeft de bandnaam overigens geen speciale betekenis… wel is onze gitarist Twan een groot fan van Stephen King.’


mij=Interview: Marz667
Optredens
Het vijftal speelde onder anderen op verschillende festivals in zowel Nederland als daarbuiten zoals het Slot-Art festival in Polen, Freakstock in Duitsland en het Flevo Festival. Daarnaast heeft de band een livereputatie opgebouwd door heel Nederland. ‘Live proberen we een ontzettend energieke show neer te zetten. Het moet rauw en eerlijk zijn. Een recensent zei ooit dat we het podium opvraten. Als men dat gaat zeggen, is ons doel bereikt.' In maart gaan de heren voor een korte tour naar Engeland: vier dagen, vier shows een heel erg weinig slapen. En ook voor de zomer zijn ze een Europese tour aan het boeken. ‘Het gaat allemaal erg goed. Wij hebben er echt wel een jaar of twee over gedaan om een beetje voet aan wal te krijgen in het buitenland. Je moet jezelf echt bewijzen, in het buitenland moet je credits opbouwen. Als je eenmaal de kans krijgt, moet je hem pakken ook. Het buitenland heeft toch een soort van magie. Voor hen ben je een buitenlandse band en voor je het weet ben je weer weg. Men beseft dit en gaat dan ook helemaal in de muziek op. Onze ervaring is dat het publiek in het buitenland vaak veel meer tekeer gaat tijdens onze shows dan hier in Nederland.' Het gaat John Coffey vooral om de kleinste dromen te verwezenlijken. En ze zagen er al veel uitkomen door gewoonweg stappen te ondernemen. ‘Wil je in Engeland gaan toeren? Doe het dan ook. Hetzelfde geldt voor Japan, Amerika, Anywhere. Als je het wilt, dan kun je het ook, mits je goede liedjes schrijft. We zijn alle vijf ontzettend ambitieus en willen zoveel mogelijk bereiken, maar het is nu ook al erg tof. Als band moet je ook beseffen dat het gewoon te gek is om keihard te rocken op het podium. Het enige dat we tegen onszelf willen zeggen als de rit voorbij is, is dat we het in ieder geval alles gegeven hebben.'
John Coffey
Debuutplaat
Na een drietal EP's kwam in 2009 de debuutplaat Vanity uitgebracht door Sally Forth Records. File Under omschreef hem als “De meeste nummers keihard rechtdoor, stuk voor stuk vergezeld van een heerlijk meezing refrein waarbij de kwaliteit van zanger Van Triest zijn strot vooral in de hardste varianten opvallen. Lekker!.” Voor de heren is het album alweer een stuk minder nieuw. ‘De plaat is pas drie maanden uit, maar is eigenlijk al een jaar klaar. Natuurlijk horen we zelf dingen die we nu anders had gedaan, maar ik ben nog steeds ontzettend trots op Vanity. Ik ben erg blij met het hele concept. Nu nog even vijftig shows doen dit jaar en dan snel op naar het tweede album. We hebben intussen namelijk al aan veel nieuws gewerkt.' De heren hebben zichzelf vooral de tijd gegeven, zo blijkt uit het lange studioproces bij de debuutplaat. ‘Het is belangrijk om je te realiseren dat je niet zo snel gaat doorbreken als Arctic Monkeys. We doen het stapje voor stapje: schrijf eerst goede liedjes, spaar dan, zodat je een goede (lees: goede) plaat kunt opnemen. En misschien kunnen we er ooit van leven, maar een erg hoge levensstandaard zou het dan waarschijnlijk niet worden. Maar dat is oké. We geven allemaal niets om Armani Horloges, of grote 4×4 auto's. Volgens mij is het leven veel mooier dan dat.'
De mannen van John Coffey zijn een stelletje positieve gasten en rocken hun sokken er vanaf. Ooit heel schattig en een beetje knullig begonnen in een kraakpand in Barneveld, maar is momenteel al meer dan honderd shows rijker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven