The Fenmen – Sunstroke

The-Fenmen_Sunstroke.jpgWat moet je met een cd van een al lang vergeten bandje, dat ook nog eens gepresenteerd wordt ‘featuring Wally Waller and Jon Povey of the Pretty Things’. Hoewel ze deel uitmaakten van de formatie die het meesterwerk S.F. Sorrow uitbracht, waren ze geen bandleden van het eerste uur. Dat kon ook niet, want toen The Pretty Things hun eerste succes boekten (“Road Runner”!) staken gitarist Jon Povey en bassist Wally Waller hun energie nog in een andere band, namelijk The Fenmen. Hoewel The Fenmen maar twee singles uitbrachten, kenden ze wel een bijzondere – en herkenbare – geschiedenis. The Fenmen speelden in clubs in Hamburg, tekenden een contract bij Decca en speelden, jawel, merseybeat. Maar dat deden ze net iets te lang, waardoor ze midden jaren zestig hun leadzanger Bern Elliott verloren en het kleine beetje populariteit dat ze hadden. Hun muzikale blikveld verlegden ze vervolgens van Liverpool naar Californië en met die op meerstemmige zang gebaseerde sound leek het succes zowaar terug te keren. In 1965 maakten ze bijzonder aardige demo-opnames en een jaar later namen ze een sessie op voor de BBC. Al deze opnames, aangevuld met liedjes uit hun beginjaren en songs uit de tijd dat Wally Waller en Jon Povey bij The Pretty Things speelden, vind je hier verzameld: zeventien tracks, variërend van niet onverdienstelijk tot lekker, die laten horen dat de afstand Liverpool – San Francisco kleiner is dan je denkt.


mij=Ugly Things / Clearspot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven