Black Gold 360 – LM6iX

Black Gold 360 - LM6iXBij de cd-versie van de ook gratis downloadbare cd’s van Beluga Recordings zit altijd een wattenstaafje verpakt binnen in de jewelcase. Die kun je er uit halen om je oren te reinigen voordat je ze vervolgens blootstelt aan de bijgeleverde muziek. Het ziet er misschien een beetje viezig uit, maar ik snap de bedoeling wel: luister vrij en onbevangen naar deze muziek. Dat kun je bij de derde Black Gold 360 met een gerust hart doen. Hierop werkt Black Gold 360-brein Simon Sixsmith samen met een viertal jazzmuzikanten (Coen Kaldeway, Lucas Dols, Bob Roos en Teus Nobel). Hun spel geeft LM6iX net als zijn voorganger een sterk laidback, maar niet te gemakkelijk karakter. Want de songs krijgen juist wel de goede spanning door de flonkerende basis van elektronica die Sixsmith voor alle tracks bereid heeft. Zo brengt hij zijn twee grote liefdes jazz en elektronica voortreffelijk samen. Wie ooit als een blok viel voor bijvoorbeeld de cd’s van Floris is hier aan het goede adres, maar ook liefhebbers van meer donkere triphop, zoals Portishead of een band als Tortoise zouden Black Gold 360 eens moeten proberen. Al moet je het hier wel zonder zang stellen. Maar dat geeft de gelouterde muzikanten wel meer speelruimte om hun instrument zijn plek te geven in de songs. Dat doen ze met verve. Prettig is ook om te zien dat de gebeden van Bas verhoord zijn en Teus Nobel met zijn superbe trompetspel in bijvoorbeeld “Best of The Bad, Love & Light” kan zorgen voor een van de hoogtepunten van LM6iX. Ook “Paydirt”, waarin zijn trompet de dans aangaat met de klarinet van Coen Kaldeway, is wat dat betreft een sterk staaltje. Het zijn dat soort melting pots die LM6iX maken tot een boeiende plaat om met frisse, schoongepoetste oren naar te luisteren en bij weg te dromen.


mij=Beluga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top