Laura Marling

Laura Marling ziet de naschokken van Crossing Border dagelijks in haar spiegel. ‘Het is jullie schuld!’, zegt ze wanneer ze voor de zoveelste keer haar pony aan het stijlen is. ‘Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling. Ik had in Nederland een haarproduct gekocht, maar ik kon natuurlijk de verpakking helemaal niet lezen. Het bleek uiteindelijk ook echt dertig euro te zijn en dat vond ik al erg vreemd. Toen ik de prijs hoorde wilde ik het eigenlijk niet eens kopen en terug zetten, maar ik hoorde het pas bij de kassa. Dan vind ik het altijd een beetje gênant. Vervolgens werd mijn haar gewoon blauw! Ik ging meteen naar de kapper en dit was het enige wat hij ervan kon maken. Wanneer het weer genezen is stap ik echt direct weer over op blond hoor. Ik vind het niks.’
Laura Marling


mij=Interview: Marz667. Foto's: Storm
Crossing Border
Hoe is haar ervaring met het Nederlandse publiek? Door veel singer-songwriters worden we namelijk verafschuwd omdat we erg veel praten tijdens de rustige en intieme nummers. ‘Dat heb ik eigenlijk helemaal niet doorgehad! Ik moet toegeven dat ik het niet erg leuk zou vinden natuurlijk, maar ik zou het niet door de zaal gaan schreeuwen hoor, ik zou vooral van binnen erg gaan huilen denk ik. Haha. Wanneer ik moet openen voor een grote artiest, dan gaat het eigenlijk altijd zoals je beschrijft. Ik moet toegeven dat ik het ook wel eens heb gedaan in het verleden hoor, ik heb ook heus staan praten wanneer anderen moesten spelen.' Niet alleen het gepraat, maar ook de hoeveel nieuwe nummers viel op gedurende Crossing Border. Tijdens haar optreden in Den Haag waren het namelijk niet alleen nummers van haar debuutplaat. ‘Ik vind het altijd vreselijk wanneer een artiest enkel nieuwe nummers gaat spelen. Hierdoor probeer ikzelf ook altijd een goede mix te vinden, ik wil graag evenveel nieuwe als oude nummers spelen.'
I Speak Because I Can
Opvallend aan de nieuwe plaat is dat er voor een totaal andere aanpak is gekozen. De nummers zijn namelijk live opgenomen. ‘Het is me enorm goed bevallen. We hebben ongeveer elke dag een nieuw nummers opgenomen. Mijn tourband kon helaas niet omdat ze hun eigen ding aan het doen waren, dus ik heb gekozen voor mijn oude band waarmee ik al erg lang samen speel. Ze hebben allen hun eigen stukken geschreven, waardoor het meer een collectief is geworden dan een backing band. Helaas kunnen ze niet mee op tour, want ze spelen allemaal al in andere bands.' Ze doelt op de leden van Mumford and Sons en Noah And The Whale-violist die haar hebben geholpen.
Laura Marling
Hoewel de plaat door veel wordt gezien als persoonlijker dan de voorganger, is ze het hier niet gelijk mee eens. ‘Dat is aan de luisteraar om te beslissen. Het is hoe je het bekijkt, denk ik'. Naast de normale uitgaven, komt er ook een special edition welke een dvd zal bevatten. Helaas heb ik die nog niet gezien, mis ik nu iets? ‘Het gaat eigenlijk over een optreden die we deden in Londen. Het was het grootste optreden wat ik ooit heb gedaan, met 2.500 mensen. Het was echt enorm eng. Ik was zo ontzettend nerveus dat ik op blank ben gegaan het totale optreden, ik kan me er nog weinig van herinneren. Gelukkig is er een dvd waardoor ik het alsnog kan bekijken.' Het optreden had een totaal andere samenstellen dan we van Laura gewend zijn. ‘Het was meer een geheel music event, alle bands waarmee ik de laatste drie jaar heb opgetreden werden opgetrommeld. Natuurlijk niet om te pronken hoe groot onze community is, maar meer om te laten zien dat we allemaal mensen zijn en dat het belangrijk is om ergens deel van te zijn.'
Haar full time job
Op de dvd laat ze ook zien dat het mogelijk is om als muzikant in het leven te staan. ‘Het is momenteel echt mijn full time job. Maar ik verdien echt helemaal niks hoor, want dat doet eigenlijk niemand, het is precies genoeg om mee rond te komen.' Het gaat zelfs zo ver, dat Laura nog nooit een andere baan heeft gehad naast muzikant. ‘Ik kwam gelijk van de middelbare school af eigenlijk. Ik was zestien toen ik was gestopt met school. Ik kreeg na mijn school gelijk een goed platencontract onder mijn neus. In de toekomst zou ik bijvoorbeeld nog graag mijn A-Levels willen halen, misschien te combineren met het touren. Want dat heb ik ook nog niet gedaan, dus dat zou ik geweldig vinden.' Hoewel haar ouders even hun vraagtekens hadden bij haar beslissing, vinden ze het tegenwoordig geen probleem. ‘Het was natuurlijk wel moeilijk in de familie, waar iedereen ging studeren en geweldige banen kregen.'
Laura Marling
Ze combineerde haar school met het geven van concerten in Londen elk weekend, wat uiteindelijk niet meer te doen was. Nadat ze school had verlaten werden dan ook de koffers gepakt om naar de hoofdstad te verhuizen. ‘Sindsdien is alles een stuk makkelijker geworden. Ik woon tegenwoordig in West Londen in Shepherds Bush. In de toekomst zou ik best willen gaan verhuizen buiten Engeland overigens, maar ik voorzie dat ik dat niet erg lang zou kunnen volhouden, ik ben puur Engels namelijk!'
Verschillende bands
Doordat veel van de bandleden ook zelf een band vormen, heeft ze voor een erg aparte oplossing gekozen. ‘Ik heb besloten om in elk continent gewoonweg een andere band te nemen. Dat is erg interessant omdat ze ook hun eigen invloeden zullen overbrengen, waardoor we overal en altijd anders zullen klinken. Bijvoorbeeld in Australië zal ik gaan toeren met Boy & Bear. Die echt geweldig waren. Ik heb nog altijd mijn eigen pianist en cellospeler, maar door de verschillende toevoegingen wordt het erg interessant. In Amerika hebben we gespeeld met de drummer en bassist van Noah And The Whale, wat ook zeker geweldig was. Ik zal iedereen garanderen dat ik bij elk optreden altijd goede muzikanten heb uiteraard. Het geweldige is dat het tevens goedkoper is geworden hierdoor. Het zou veel duurder zijn om iedereen in te laten vliegen naar elk continent waar ik moet spelen. Maar ook het regelen van een visa bijvoorbeeld. En omdat ze vaak toch al mijn support-act zijn, kunnen ze ook gelijk mij bijstaan. Het scheelt hierdoor ook extra kamers en alles. Het pakt echt geweldig uit!'
Het is geen verrassing dat ze naar Nederland komt tijdens haar komende tour. ‘Ik verwacht een optreden in Paradiso, want dat is blijkbaar de enige concertzaal waar ik altijd wordt geplaatst' zegt ze met een glimlach. Het management bevestigt dat ze inderdaad naar Amsterdam komt, maar is met de Melkweg bezig. ‘Dat is weer eens wat anders.'

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven