Local Natives

Ryan Hahn (gitaar en zang), Taylor Rice (zang en gitaar) en Kelcey Ayer (zang en toetsen) kennen elkaar al sinds de middelbare school toen ze samen muziek gingen maken. In de loop van de tijd voegden bassist Andy Hamm en drummer Matt Frazier zich bij de band, die toen nog Cavil at Rest heette. “In die tijd speelden we veel shows, maar de band was nog geen full time bezigheid. We waren voornamelijk nog druk met studeren en werk.” vertelt Andy over de beginperiode. “Maar zo’n anderhalf jaar geleden besloten we ons volledig op de band te richten. We veranderden onze naam in Local Natives en we zijn serieus nummers gaan schrijven en heel veel gaan spelen. Als we een show kregen aangeboden, dan speelden we.” Met deze instelling ging Local Natives afgelopen jaar ook naar het South By South West festival in Austin toe, waar de band negen shows speelden en daarmee aandacht op zich wist te vestigen. Dat was het begin van een kleine hype op muziekblogs.
Local Natives


mij=Interview: Reinier. Foto's: Riny
Gorilla Manor
Eind vorig jaar, net te laat voor de om op de jaarlijstjes te komen, verscheen hun debuutalbum Gorilla Manor. De titel is een eerbetoon aan het huis waar de vijf samen woonden en het grootste deel van het album schreven. Hoewel het album nog maar net is verschenen, staat de band al wel voor volle zalen te spelen. Weliswaar in kleine clubs, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn voor de band op de grotere podia is te zien. Het vijftal uit Los Angeles kan het nog maar nauwelijks bevatten dat er al zoveel mensen op hun show afkomen.
Verbazingwekkend noemt Andy het. “Toen we anderhalf jaar geleden in deze samenstelling de band begonnen, hadden we niet voor ogen hoe het zou lopen. We hadden het idee van, laten we het serieus aanpakken en kijken wat er van komt. We hadden geen route uitgestippeld met wanneer we voor hoeveel mensen zouden spelen. Als je daarmee bezig bent, te plannen om zoveel mogelijk mensen te bereiken, dan ben je volgens mij niet oprecht met je muziek bezig.” Matt valt zijn bandgenoot bij: “We willen gewoon muziek maken die we leuk vinden. Het belangrijkste is dat we zelf blij moeten zijn met wat we doen, voordat we de wereld ingaan om Local Natives aan de man te brengen. Wat heeft het anders voor zin? We proberen gewoon zoveel mogelijk te spelen en als daar mensen op af komen, dan is dat te gek.”
Local Natives
Invloed
Dat de band het zo goed doet is op zich niet zo verwonderlijk verwonderlijk, gezien de aandacht op muziekblogs en -websites. Bovendien laat de band een mix horen van een aantal bands die het de afgelopen tijd erg goed doen. In iedere recensie of artikel wordt de vergelijking gemaakt met hetzelfde rijtje bands: Arcade Fire, Fleet Foxes, Vampire Weekend en Grizzly Bear. Dat zal ook de interesse wekken bij het publiek.
“We zijn een nieuwe band en als mensen over een nieuwe band horen, dan vragen ze als eerste hoe die band dan klinkt. Dan wordt je al snel met andere bands vergeleken. Als je dan zegt “Nou, ze hebben 3 en 4 stemmige harmonieën en ze spelen gecompliceerde ritmes, dan zegt mensen dat niet zoveel en willen ze liever horen op welke andere bands het lijkt”, antwoord Andy op de vraag wat ze van die vergelijking vinden. “Wat ook een rol speelt is het sneeuwbaleffect. Iemand maakt die vergelijking en dan maakt de volgende dezelfde vergelijking en nu maak jij die vergelijking ook weer. Vervolgens wordt dit artikel gepubliceerd en de volgende keer dat we een interview hebben zegt die journalist ook weer dat hij in een artikel de vergelijking met die en die bands las. Daar zullen we nog wel een tijdje mee te maken hebben, maar dat gaat wel voorbij. Los van dat, het zijn geweldige bands en het zijn bands waar we graag naar luisteren.”
Local Natives
Hoewel de muziek sterke verwantschap heeft met de eerder genoemde bands, ontkent Andy dat ze van grote invloed zijn geweest op het geluid van Local Natives “Maar ik kan alleen voor mezelf spreken. Een paar aantal andere bandleden zijn helemaal gek van Arcade Fire bijvoorbeeld, maar ik weet niet in hoeverre zij door deze band zijn be�nvloed.”
Matt: “Ik denk dat deze bands ons op de een of andere manier wel hebben be�nvloed, maar bij het schrijven heeft iedereen de hand in de nummers, het resultaat komt voort uit de ideeën van vijf personen. We hebben er vertrouwen in dat mensen verder kijken dan de overeenkomsten en zullen zien dat we ons eigen ding doen.”
Rip off
Toch is nog niet iedereen daarvan overtuigd, want het album mag dan wel overwegend positief ontvangen zijn, is er ook commentaar op de band. De meer kritische luisteraars vragen zich af in hoeverre Local Natives zichzelf laat horen en tot op welke hoogte de band een trendvolger is en probeert zo goed mogelijk in de maak te vallen bij het publiek.
Andy moet er om lachen. “Er is volgens mij een verschil tussen oprechtheid en een rip off. Als tussen die twee gekozen moet worden, dan zijn wij absoluut oprecht te noemen. Ik durf met 100% zekerheid zeggen dat iedereen in de band deze muziek voor zichzelf maakt en niet omdat we een nieuwe trend hebben gehoord die wel willen volgen. Als Local Natives zo'n band zou zijn, dan zou dat zonde van m'n tijd zijn en dan had ik hier niet gezeten. Maar ik zou ook liegen als ik zei dat de muziek waar je naar luistert je niet be�nvloed bij het schrijven van nummers. Tot op welke hoogte hangt er weer vanaf waar je de lijn trekt. Ik denk dat we ons daar heel bewust van zijn. We willen muziek maken die authentiek is en waar mensen verliefd op kunnen worden. Het laatste wat ik zou willen is dat mensen over ons zeggen dat we een herhaling van een of andere band zijn” Matt: “Daar komt nog bij dat de band enorm belangrijk voor ons is dat we de band als een lange termijn project zien. We willen het liefst hier de rest van onze carri�re mee bezig zijn. We willen dus zeker niet weggezet worden als slechts een band van dit moment, snap je.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven