The Tallest Man On Earth – The Wild Hunt

The Tallest Man On Earth - The Wild HuntEen man met een gitaar en zijn songs, een authentieke folkie. Het principe is simpel en tot in den treuren uitgevoerd en in de zomer struikel je er zo ongeveer over op elke straathoek van een grote stad. Maar het invullen van deze eenvoudige opdracht op magistrale wijze dat is maar voor weinigen weggelegd. Wel voor de Zweed Kristian Matsson. Deze kleine singer-songwriter laat op zijn tweede cd The Wild Hunt horen dat, mocht Dylan zijn ambtstermijn er binnenkort op zitten, zijn opvolger er helemaal klaar voor is om plaats te gaan nemen in zijn zetel. Net als Dylan is The Tallest Man On Earth gezegend met een snerpende stem. Maar hij weet je vanaf het eerste moment (het titelnummer) zo aan zijn lippen te kluisteren, dat het je onmogelijk kan gaan storen. Hooguit schrik je even op als hij in het afsluitende “Kids On The Run” plaatsneemt achter de piano in plaats van dat hij zijn gitaar ter hand neemt. The Wild Hunt is compleet gestript van alle opsmuk. Het zou me niet eens verbazen als het gros van de nummers first takes zijn en ze bovendien met slecht één microfoon opgenomen zijn op een achternamiddag op de kamer van Matsson zelf. Al zal hij dan in het titelnummer wel wat hulp gehad moeten hebben van een banjospeler. Maar de kaalheid geeft The Tallest Man wel alle kans om zijn gitaarspel te laten schitteren en vooral ook om zijn prachtige weemoedig stemmende teksten tot je door te laten dringen. Hoogtepunten aanwijzen tussen al dat moois is lastig, maar voor mij springt “King Of Spain” er uit. Prachtige vertelling en dito muziek van een van de meest begiftigde singer-songwriters van de afgelopen jaren. Nee, maak daar maar het afgelopen decennium van.


mij=Dead Oceans / Konkurrent

3 Comments

  1. De laatste jaren staan er volop interessante singer-song writers op. Newton Faulkner, Jon Allen, Tim Knol. The Tallest Man is echter inderdaad één van de beste van de afgelopen tien jaar. Als je zijn stem kunt waarderen, en dat doe ik, sleept hij je mee in zijn vertellingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top