Caribou – Swim

caribou-swim.jpgVoor de zuurpruimen onder u is Swim, het vijfde album van Caribou, een oppervlakkige nerdplaat waarop de Canadees Daniel Victor Snaith wat experimenteert met waterige housemuziek en daaroverheen richtingloos wat laagjes onbeduidende samples strooit. We hebben de alternatieve elektronische indie van Four Tet al en Caribou is niets meer dan een slap aftreksel daarvan. Ja toch? Tevreden zo? Kssshht, doorlopen dan! Dan kan ik me nu richten tot de avonturiers onder u. Swim is namelijk een verslavende prachtplaat waar de zon van gaat schijnen. Wat wil je ook met een meesterlijke track als “Sun”, waarin het woordje ‘Sun’ zo vaak wordt herhaald dat je zou willen dat het nummer eeuwig doorgaat en het nooit meer donker wordt. Of de single “Odessa”, met zijn pompende baslijn en dromerige Whitest Boy Alive-achtige vocalen. Of hoe talloze klankschalen en koebellen als glimmende kristallen een oldschool house-thema versieren in het duizelingwekkende “Bowls”. Of nee, dan de afsluiter “Jamelia” waar de onvast zingende Caribou de tranen uit de speakers zingt in een groots en euforisch slot. Dit album barst van de ideeën en is met al zijn samples en laagjes een sonisch 3D-avontuur waar steeds weer iets anders te ontdekken valt en er na meerdere draaibeurten telkens een andere track als persoonlijke favoriet boven komt drijven. Even terug naar de zuurpruimen: wie genoot van Caribous dromerige 60’s psychedelische zomerpop op zijn prachtige voorganger Andorra, kan Swim wellicht ervaren als een enigszins teleurstellende stijlbreuk. Maar dat die verschillende stijlen prima naast elkaar kunnen bestaan en elkaar aanvullen heeft Caribou inmiddels bewezen met zijn live-shows, waarin hij met band optreedt. En dan heb je hem nog niet gehoord als eclectisch plaatjesdraaier, want dan weet je helemaal niet meer waar je het moet zoeken. Deze man laat je dan álle hoeken van de wereld zien. Caribou wordt een zonnig en avontuurlijk hoogtepunt op het IGTWO-festival, en gelukkig komen dóór geen zuurpruimen op af.


mij=City Slang / V2

11 reacties

  1. Ludo

    grappig, Pitchfork verwijst daar ook naar in een post, maar ook nog naar 7 andere albums (van hele andere artiesten) die allemaal online te streamen zijn bij… 3voor12. kennelijk hebben ze zoiets niet in Amerika. (ik zou zeggen, jump in the gap Pitchfork)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven